Križevčanka Karla Švec predstavnica Hrvatske na FIA Motorsport Games

Ovih se dana u španjolskom gradu Valenciji održavaju motosport igre u organizaciji Međunarodne automobilističke federacije (FIA). Krovna organizacija autoklubova javnosti je najpoznatija kao upravljačko tijelo brojnih svjetskih prvenstava, od kartinga do Formule 1. Samim time, natjecatelji diljem svijeta dio su organizacije od samih sportskih početaka do uspjeha u svjetskim prvenstvima.

FIA Motorsport Games sportsko je nadmetanje koje okuplja sportaše iz cijelog svijeta, među kojima se ove godine našla i Križevčanka Karla Švec koja nastupa u disciplini autoslalom. Uz Karlu, predstavnici Hrvatske na ovim igrama su Fran Kranjac, Sara Glasovac, Thomas Orban Sauer, Matija Škuljak i Petar Brljak.

Karli je ovo prvi nastup na međunarodnom natjecanju u autoslalomu, redovno se u toj disciplini natječe u Prvenstvu Hrvatske gdje brani boje AMK Zanatlija Zagreb. Svoj opaki Peugeot 106 1.6 GTI 16V na međunarodnom je prvenstvu zamijenila standardnim električnim automobilom Hyundai Kona E, koji voze svi natjecatelji u kategoriji autoslalom kako bi se osigurala ravnopravnost između trkača.

FIA objašnjava kako se ovo natjecanje organizira od 2019. godine, a natjecatelji predstavljaju svoje države slično kao na Olimpijskim igrama. Natjecanje obuhvaća širok spektar disciplina poput kartinga, autoslaloma, simracinga (e-sports), touring car utrka, drifta i drugih. Cilj natjecanja je promovirati raznolikost motosporta i potaknuti razvoj novih talenata na globalnoj razini. Također, natjecanje pruža priliku za međunarodnu promociju automobilizma i suradnju među nacionalnim federacijama.

Svakom je pravom ljubitelju oktana iznimno drago što se povećava broj žena u utrkama, kao što smo gledali Michèle Mouton u Svjetskom prvenstvu u reliju (WRC), Mariju Herreru u Moto2 kategoriji Svjetskog motociklističkog prvenstva (MotoGP), možda ćemo jednog dana Karlu gledati u WRC-u, nadajmo se i na jednom od budućih izdanja WRC Croatia utrke. Dodatni razlog za ponos Križevčana je činjenica da se radi o mladoj djevojci i odličnoj studentici. Tutta forza Karla!

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno