Dan je dobrovoljnih darivatelja krvi – hvala našim humanim, plemenitim i nesebičnim sugrađanima

Gradsko društvo Crvenog križa čestita Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svim križevačkim davateljima uz zahvalu na humanosti, plemenitosti i bezgraničnom poštovanju prema čovjeku, navode u priopćenju.
U svijetu u kojem je nestašica krvi stvarnost, zahvaljujući vašem velikom srcu i nesebičnosti, postigli smo
ono čemu mnoge zemlje teže. U opskrbi zdravstva krvlju i krvnim pripravcima, Hrvatska se nalazi
među uspješnim zemljama koje su postigle potpunu samodostatnost
“, poručuju iz GDCK.


Pristup sigurnoj krvi, naglašavaju, ključan je i učinkovit program dobrovoljnog davalaštva, koji uključuje aktivno sudjelovanje građana, nužan je za zadovoljavanje potreba za krvi i krvnim pripravcima. Dobra suradnja i organizacija Hrvatskog Crvenog križa, njihovih društava, među njima i Gradsko društvo Crvenog križa, i transfuzijskih službi omogućuje da je sigurna krv pravovremeno dostupna onima kojima je potrebna.


Ponosni smo na doprinos i velikodušnost koju iskazujete svakodnevno, a koja se dodatno ističe u
vremenima kriza, nesreća i prirodnih nepogoda. Vaš plemenit čin jača društvene veze, gradi zajednicu
i spašava ljudske živote. Humanost koju iskazujete čini društvo solidarnim i ujedinjenim. Darovana krv je, doista, dar od srca i svi dobrovoljni darivatelji krvi kapima svoje krvi spasili su nečiji život jer krv je kao lijek nezamjenjiva
“, priopćilo je Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.
Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj se obilježava 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno