Filmski klasici besplatno u Kinu Križevci

Kino Križevci, osim aktualnog repertoara blockbustera vikendom, nastoji podržati alternativne festivale, između ostalog i obilježiti Svjetski dan audiovizualne baštine 27. listopada i pridonijeli očuvanju kulturne baštine kroz antologijske filmove visoke vrijednosti. Program se obilježava u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva, odnosno Hrvatske kinoteke, a u našem kinu počinje večeras, u četvrtak 24. listopada u 20 sati projekcijom filma Kud puklo da puklo i traje do nedjelje.

Mi iz Kina Križevci smo se odlučili za jedan dječji film i tri kultna filma renomiranog domaćeg autora Rajka Grlića. Razlog uključenja u jedan takav festival, po meni je važan i za raznolikost sadržaja u samom kinu, a i potrebe da se pokaže da filmska vrijednost nema rok trajanja kao ni dobra knjiga, te da sve što vrijedi, vrijedi za sva vremena“, poručila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta koje upravlja križevačkim kinom Željka Šunjić.

Dječji film Vladimira Tadeja iz 1984. Tajna starog tavana prikazat će se u petak u 17 sati, au 20 sati je na rasporedu Grlićev Za sreću je potrebno troje. U nedjelju je na programu Zlatnom arenom nagrađen film U raljama života, koji je Rajko Grlić adaptirao prema hvaljenom romanu Štefica Cvek u raljama života Dubravke Ugrešić, koja je također bila koscenaristica filma. Rezultat je postao hit među kritikom i publikom. Osim Zlatne arene za režiju i glazbu, film je osvojio brojne nagrade. Ulaznice za sve projekcije su besplatne, ali treba ih rezervirati na stranici kina.

Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno