Večeras u zagrebačkoj Galeriji Kupola o stvarnim dosezima umjetne inteligencije

U sklopu 11. sezone ciklusa znanstvenih tribina “Eppur si muove” Knjižnica Grada Zagreba, večeras će se u 19 sati u Galeriji Kupola na 3. katu Gradske knjižnice u Zagrebu, na adresi Starčevićev trg 6, održati tribina “Može li računalo ispričati priču: stvarni dosezi umjetne inteligencije?”

U današnje vrijeme umjetna inteligencija postaje sveprisutna i nalazi primjenu u gotovo svim sferama – od samovozećih automobila do generiranja teksta i slika. Sve češće slušamo o njenom potencijalu da zamijeni različite poslove, a postavlja se i pitanje trebamo li se bojati da će strojevi u budućnosti uništiti čovječanstvo? U nekim raspravama ide se toliko daleko da se tvrdi kako računala već posjeduju samosvijest i da su postala pametnija od nas.

Međutim, krije li se iza pojma “umjetna inteligencija” samo vješt marketinški trik ili smo zaista na pragu prave tehnološke (r)evolucije? Mogu li računala, posebno razgovorni chatbotovi, zaista ispričati uvjerljivu priču ili samo ponavljaju obrasce iz ogromnih količina podataka, bez pravog razumijevanja proizvedenog teksta? Drugim riječima, jesu li računala već “inteligentna” i hoće li ikada postati?

Urednik i voditelj tribine je dr. rer. tech. Ivan Radiček, koji je doktorirao računarstvo na Tehničkom sveučilištu u Beču, usavršavao se na Institutu Max Planck za informatiku u Njemačkoj, radio je šest godina u Microsoftu u odjelu za podatke i umjetnu inteligenciju, a danas je član Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode u Križevcima, gdje djeluje u sekciji za teorijsko računarstvo.

Sudionik tribine je Matko Vlahović, diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao novinar i urednik angažiran je u području nezavisne kulture. Bavi se temama koje istražuju sjecišta tehnologije i društva, s posebnim naglaskom na historijsko-materijalističku analizu, kao i temama koje uključuju digitalnu i pop kulturu, ekologiju, ranjive društvene skupine, migracijske politike i ekonomske nejednakosti.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno