Srednjoškolci učili o političkoj pismenosti

Križevački srednjoškolci jučer su u sklopu projekta “Izbori se”, koji provodi Udruga “Delta” u partnerstvu s Gradovima Rijekom, Opatijom i Križevcima, sudjelovali na radionici “Akcija za 5!” s ciljem povećanja svijesti mladih o važnosti političke pismenosti. Podijeljeni u grupe, učenici su uz podršku koordinatora osmišljavali projekte, a kao najbolji je izabran projekt “Kvizokracija”, učenica Ines, Antonele, Sare i Renate. One će dokraja polugodišta u Klubu kulture prirediti pub kviz za što će Grad Križevci izdvojiti 670 eura.

Projekt “Izbori se” je usmjeren na povećanje aktivnog sudjelovanja mladih u Rijeci, Opatiji i Križevcima kroz povećanje političke pismenosti i aktivnosti dijaloga između mladih i donositelja odluka. Projekt istovremeno predstavlja nastavak uspješne suradnje uspostavljene putem Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Savjeta mladih gradova Rijeke, Opatije i Križevaca, kao i projekta „Mislim, djelujem, odlučujem“, kojim gradovi nastoje unaprijediti svoj status “Grada za mlade” uključivanjem mladih u donošenje odluka. U edukacijama o strukturiranom dijalogu sudjelovali su Savjeti mladih, a članovi križevačkog Savjeta pratili su i jučerašnja izlaganja srednjoškolaca.

Učenici su učili o prikupljanju, analizi i vrednovanju ključnih informacija, uvažavanju stajališta s kojima se nužno ne slažu, prezentacijske vještine i uvjeravanje da je baš njihova ideja pobjednička. “Važna je i dimenzija političkog obrazovanja mladih jer ako želimo mlade naučiti kako se donose odluke, trebamo ih dovesti na mjesta gdje se odluka zaista i donose, a to su gradske vijećnice i uredi gradskih uprava“, poručuju iz Ema Žufić i Sara Sušanj iz Udruge “Delta”.
Projekt je počeo u siječnju i traje do kraja godine, ukupno je vrijedan 20 tisuća eura i od toga su 18.66 tisuća osigurali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih i Grad Rijeka, a Opatija i Križevci ostatak.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno