Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1479

Mr.sc. Ivan Romštajn na Danima meteorita Križevci 12. srpnja 2024. (foto A. Dundović)
Mr.sc. Ivan Romštajn na Danima meteorita Križevci 12. srpnja 2024. (foto A. Dundović)
Mr.sc. Ivan Romštajn na Danima meteorita Križevci 12. srpnja 2024. (foto A. Dundović)

U Temi Krugova slušamo posljednjih petnaestak minuta predavanja mr.sc. Ivana Romštajna sa zagrebačke zvjezdarnice održanoga 12. srpnja u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”, pod naslovom Što znamo o planetoidima? Riječ je o području Sunčevoga sustava odakle nam je “doletio” meteorit Križevci 5. veljače 2011. godine. Predavanje je održano u sklopu Dana meteorita Križevci u organizaciji Astronomskog društva Perzeidi i Gradske knjižnice.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Pekinezer Princ: Tajni agent AA7 Krunoslava Mikulana i Petre Brnardić, na polici hrvatskih eseja Ćao-mjao: Uvod u fenomenologiju hrvatske mahnitosti Pavla Pavličića, na odjelu beletristike Ljubav i smeće Ivana Klime, a na stručno-znanstvenom odjelu Što je što u nastavi: Odgovori na pitanja učitelja Marijane Češi. Informiramo i o događanjima u knjižnici u Mjesecu hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenoga.

Na današnji datum rođeni su Mihail Jurjevič Ljermontov, Friedrich Nietzsche, Juraj Neidhardt i Evangelista Torricelli, osnovano je Hrvatsko planinarsko društvo, a umrli su Tadeusz Kościuszko i Paul Allen.

U Vijestima Krugova spominjemo film o Draženu Petroviću, Nobelove nagrade za književnost i za mir, te otvorenje obnovljenog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo otkriće Svemirskog teleskopa James Webb, polarnu svjetlost, komet poslije zalaska Sunca, uspjeh u načinu lansiranja Starshipa te novu letjelicu prema Jupiteru.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Bernharda Henrika Crusella, Alexandera Dreyschocka, Friedricha Nietzschea (!), Claudea Debussyja, Fumija Hayasake, Colea Portera, Neila Younga, Paula Simona, Julianna Lennona, te grupa Ultravox, Parni valjak i Santana.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1479 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 15. listopada od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

https://prigorskiradio.hr/livestream/

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno