Večeras s Pinklecfestom na Kavkaz, u Maroko, Ganu…

Untitled design - 2

Predavanjem Mateja Perkova pod nazivom Planinarenje kao način izražavanja, večeras u petak 11. listopada u 19:30 počinje 13. Pinklecfest. U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković”
koprivnički putopisac i visokogorac Matej Perkov govorit će o 30 godina svoje planinarske karijere, a u predavanju će publici pokušati objasniti što mu planinarenje znači i zašto su visokogorstvo i ekspedicionizam način života. Kulturološka i emotivna pozadina njegovih projekata stvara temelj za specifične odlične priče. Matej je predavač na fakultetu turizma i autor čak četiri planinarske knjige, od kojih mu je najdraža planinarska početnica posvećena klincima. U njegovom predavanju kroz prekrasne fotografije prošetat ćemo zajedno Biokovom i Velebitom, Alpama, Kavkazom, Atlasom u Maroku i iranskim Damavandom.

Večerašnja druga tema sasvim je drukčija putopisna priča. U 20:20 će Križevčanin Emil Čančar u predavanju Udovice, vještice i klinci u Gani pričati o svom volonterskom angažmanu preko Europskih snaga solidarnosti. “Godinama sam sanjario o volontiranju u nekom rezervatu za divljač u Nikaragvi ili pošumljavanju na Madagaskaru. Preklani mi je dobra prijateljica dojavila da Europska komisija diže dobnu granicu svojeg programa European Solidarity Corps (Europske snage solidarnosti) na 35. godinu života. Nakon višemjesečnih priprema, odbio sam nekolicinu ponuda, sve dok nisam nabasao na poziciju “savjetnika za klimatske promjene” u zajednici Kongo na sjeveru Gane“, najavljuje svoju putopisnu avanturu Čančar.

U tropskoj savani na donjem rubu Sahela proveo je tri mjeseca na početku sušne sezone. Najviše je radio sa zadrugom udovica koje proizvode karité maslac i tako prehranjuju obitelj. Posjetiteljima Pinklecfesta otkrit će i kakav je to mini projekt osmislio u tamošnjim srednjim školama.

Pinklecfest – kako su ga inicijatori i organizatori nazvali po kajkavskoj riječi pinklec, što označava naramak ili zavežljaj potrepština, u središnjem vikendu listopada publici nudi besplatan program ispunjen višemedijskim predavanjima, putopisnim prezentacijama i planinarskim pohodom na obližnju planinu Kalnik. Organizira ga udruga P.O.I.N.T., a sva događanja i predavanje za publiku su besplatna.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno