Vatrogasne mjere “zapalile” vrtić

Nepodnošljiva lakoća ignoriranja struke, propisa i javnosti. Nepodnošljiva lakoća neodgovornosti prema djeci, roditeljima, odgojiteljima i opet prema javnosti. Tako se ponašaju križevački gradonačelnik Mario Rajn i predsjednik Upravnog vijeća gradskog vrtića Mario Martinčević kad je riječ o zapošljavanju odgojitelja i upisu djece s liste čekanja u vrtić, i odgovaranja na upite koji se tiču funkcioniranja javne predškolske ustanove financirane javnim novcem. Na sjednici Gradskoga vijeća u četvrtak popodne obojica su šutjeli kao zaliveni kad je trebalo odgovoriti na pitanje – kad će se zaposliti osam odgojitelja za koje je raspisan natječaj još u srpnju, da bi već dan poslije, u petak 27. rujna, na sjednici Upravnog vijeća Martinčević potpisao dokument o njihovom zapošljavanju!

Zašto se zapošljavaju ljudi koji će raditi u područnom vrtiću koji ne postoji? Ili se ipak zapošljavaju da bi radili u ovom postojećem, kako je Rajn ljetos slavodobitno i najavio – da će se s novim radnim mjestima sva djeca primiti u vrtić. U isti onaj vrtić u koji mjesec dana prije nisu stala pa ih je 135 ostalo na listi čekanja! Zašto je onda sam sebi proturječio kad nam je odgovorio da se novi upisi i nova zapošljavanja odnose na novi područni vrtić? Zašto nema tri čiste i ne usudi se priznati javno – namjeravamo nagurati svu neupisanu djecu i osam novih odgojitelja u vrtić mimo propisa!  

Vatrogasne mjere ipak su zapele u provedbi jer s novoizabranim odgojiteljima netko mora potpisati ugovore o radu, a ravnateljica je na bolovanju. Ona se, tvrde izvori bliski vrtiću, protivila naguravanju djece u vrtić, čime bi se kršio Državni pedagoški standard. Prema Zakonu o predškolskom odgoju i Statutu vrtića, ravnatelja u slučaju privremene spriječenosti može zamijeniti samo netko iz odgojiteljskog vijeća, a niti jedan odgojitelj iz Dječjeg vrtića Križevci tu ulogu ne želi prihvatiti. Jasno je i zašto – na sastanku u vrtiću u rujnu (imamo dokaz) rečeno im je da osnivač i Upravno vijeće traže da se upiše dodatan broj djece u skupine i zaposli još osam odgojitelja na neodređeno, i da se sve to planira u listopadu!

Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost za kršenje propisa niti dovesti djecu u opasnost natrpavanjem grupa, pogotovo zato što je najviše neupisanih, čak 98, jasličara! Kako odgojitelji ne žele “igrati” protiv propisa, Upravno vijeće je raspisalo novi natječaj koji je otvoren do sutra i na njemu planiraju zaposliti odgojiteljicu koja će preuzeti ulogu zamjenika ravnatelja! Ovu informaciju prenijelo nam je više izvora iz vrtića čija imena, zbog pritisaka, nećemo navoditi.

Da su događanja oko zapošljavanja u vrtiću u najmanju ruku čudna, potvrđuje i činjenica da je Upravno vijeće na sjednici krajem rujna odlučilo zaposliti sedam radnika, makar ih se tražilo osam, a istovremeno na popisu izabranih nisu kandidati koji su ispunjavali uvjete natječaja. Za tog još jednog, osmog, objavili su 27. rujna još jedan natječaj.

Što se događalo na sjednici Upravnog vijeća? Predsjednik Martinčević to skriva kao zmija noge jer niti jedan traženi zapisnik nismo dobili. Jesu li nagađanja o namještenom natječaju za određenu osobu točna, vidjet će se vrlo brzo, no nepodnošljiva je lakoća drskosti kojom se pokušava ušutkati struku i  šmrkom potopiti svaki pokušaj propitivanja koji bi mogao poljuljati realizaciju nečijih “genijalnih” rješenja.

Vezano
1 komentar
  1. Zlatica Petrić piše:

    Ništa novo. U koji prostor će staviti “novu” djecu? Nisu problem samo odgajatelji već i prostor.

Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno