Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1478

Mr.sc. Ivan Romštajn na Danima meteorita Križevci 12. srpnja 2024. (foto Andrej Dundović)
Mr.sc. Ivan Romštajn na Danima meteorita Križevci 12. srpnja 2024. (foto Andrej Dundović)
Mr.sc. Ivan Romštajn na Danima meteorita Križevci 12. srpnja 2024. (foto Andrej Dundović)

U Temi Krugova slušamo trećih petnaestak minuta predavanja mr.sc. Ivana Romštajna sa zagrebačke zvjezdarnice održanoga 12. srpnja u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”, pod naslovom Što znamo o planetoidima? Riječ je o području Sunčevoga sustava odakle nam je “doletio” meteorit Križevci 5. veljače 2011. godine. Predavanje je održano u sklopu Dana meteorita Križevci u organizaciji Astronomskog društva Perzeidi i Gradske knjižnice.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Paleta emocija: Emocije su naši prijatelji! Elene Ulyeve i Olge Alafonove, u kutku za mlade Neobični gosti: I druge fantastične priče za unuke, djecu, školarce i odrasle sanjare Vlatka Čula, na odjelu beletristike Čovjek koji je htio biti voljen i mačak koji se u njega zaljubio Thomasa Leoncinija, a na stručno-znanstvenom odjelu Brojevi ne lažu: 71 činjenica koju biste trebali znati o svijetu Vaclava Smila.

Na današnji datum rođena je Mary Engle Pennington, otvorena je zagrebačka uspinjača, umro je Henry Fielding.

U Vijestima Krugova govorimo o novom zastoru u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, o pronađenoj nepoznatoj Picassovoj slici, o uzdizanju Mount Everesta, o najstarijem komadiću sira na svijetu, a najavljujemo i neke događaje u kulturi sljedećih dana u Križevcima.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno govorimo o upravo lansiranoj misiji Hera, o Svjetskom tjednu svemira, o novom sjajnom kometu na našem nebu, o malom privremenom Zemljinom prirodnom satelitu, o protekloj i budućoj pomrčini Sunca, o nedavnoj velikoj Sunčevoj erupciji, te o planetu otkrivenom oko Barnardove zvijezde.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Louisa Viernea, Eivinda Grovena, Carla Nielsena, Elaine Paige odnosno Andrewa Lloyda Webbera, te grupa Leb i sol, Parni valjak, Simple Minds i The Sisters of Mercy.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1478 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 8. listopada od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

https://prigorskiradio.hr/livestream/

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno