Promocija knjige o dvojici umjetnika Novosađanina u Križevačkoj eparhiji

Novinarska asocijacija Rusina-NAR iz Novog Sada i Križevačka eparhija sutra će predstaviti knjigu „Arsenije Teodorović i Arsenije Marković – dva umjetnika Novosađanina u Križevačkoj eparhiji“, autorica Milene Vrbaški i Dragojle Živanov. Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja i suradnje Križevačke eparhije i Novinarske asocijacije Rusina- NAR iz Novog Sada koje je okrunjeno otkrićem do sada nepoznatog  ikonostasa koji je rađen za katedralu Presvete Trojice  u Križevcima, a danas se nalazi u crkvi sv. Jurja u Stojdragi. Također i otkrićem osam pokretnih ikona koje se nalaze u prostoru eparhijskog ordinarijata, kao i portreta vladike Konstantina Stanića koji se nalazi u sjedištu Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu.

Arsenije Teodorović jedan je od najznačajnijih ikonopisaca i portretista u srpskom slikarstvu s kraja 18. i početka 19. stoljeća, dok je Arsenije Marković u povijesti umjetnosti ostao zapamćen kao vrsni drvorezbar u izradi interijera vjerskih i drugih objekata. Obojica su ostavili umjetnički trag u hramovima pravoslavne, rimokatoličke i grkokatoličke vjeroispovijesti. 

Podaci o radu ova dva novosadska umjetnika zabilježeni su u arhivskoj građi Križevačke eparhije, uredno složeni, ali ta činjenica je sve do 2022. bila nepoznata ili zaboravljena. “U stilu dobrog trilera, povjesničarke umjetnosti Milena Vrbaški i Dragojla Živanov su uz već poznate činjenice rasute u raznim izdanjima i publikacijama, povezujući aktere tog vremena, uspjele rekonstruirati međusobnu vezu dva novosadska umjetnika, njihove političke veze, utjecaje, osobne i stvaralačke uspone i padove, što uobičajeni akademski pristup u istraživanju najčešće takvu argumentaciju izostavlja ostavljajući čitatelja uskraćenog za širu sliku povijesnog konteksta i osobnih motiva koji pokreću ili sputavaju umjetničko stvaralaštvo“, objašnjavaju iz Novinarske asocijacije Rusina.

Knjiga je iz tiska izašla krajem prošle godine, ilustrirana je s više od 60 fotografija u boji i dvadesetak dokumenata iz arhivske građe Križevačke eparhije, kao i prijevodima latinskih tekstova. Promocija je sutra, u petak, 4. listopada, u 18 sati u konzistorijalnoj dvorani na prvom katu biskupske rezidencije u Križevcima. 

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno