Otvoren je natječaj za najbolji istraživački studentski rad

Institut za kozmologiju i filozofiju prirode raspisao je natječaj za najbolji istraživački studentski rad iz područja istraživanja prirode. Inspirirajući se likom i djelom Giordana Bruna, organizatori natječaja smatraju da su u postojećoj krizi spoznaje prijeko potrebna radikalno drugačija rješenja otvorenih pitanja, koja trebaju dolaziti od novih generacija. Ovaj natječaj pokrenuli su upravo kako bi potaknuli takva nastojanja.

Studenti hrvatskih visokoobrazovnih institucija mogu prijaviti svoje radove do 30. lipnja 2025. godine na neku od tema iz fundamentalne teorijske fizike (npr. iz opće teorije relativnosti, kvantne fizike, fizikalne kozmologije, neuređenih sustava i kaosa) ili na neku od tema iz spekulativne filozofije prirode (npr. problemi filozofskih temelja fizike, moguće filozofske posljedice fizikalnih teorija, problematiziranje mogućnosti sinteze fizike i filozofije, filozofski pristup kozmologiji kao i povezane metafizičke teme).

Nagradit će se dva najbolja rada pri čemu je prva nagrada u iznosu od 500 eura predviđena za rad koji pruža izvanredan i izvoran konceptualni doprinos razumijevanju odabrane teme. Drugom nagradom i novčanim iznosom od 250 eura nagradit će se autor ili autori za rad koji najkvalitetnije od pristiglih radova obrađuje odabranu temu, ali koji nužno ne predstavlja izvanredan i izvoran konceptualni doprinos. Oba nagrađena rada objavit će se i u narednom broju časopisa Kozmologija.

Više informacija o natječaju kao i uvjeti natječaja mogu se naći na web stranici Instituta (https://www.icpn.hr/bruno).

Institut za kozmologiju i filozofiju prirode stručna je zajednica znanstvenika i istraživača, usmjerena prema temeljnim pitanjima materijalne stvarnosti i Svemira kao cjeline. Temeljni je cilj Instituta raditi na ostvarivanju uvjeta za slobodno, kritičko i misaono – prirodoslovno kao i filozofsko – ispitivanje prirode. Institut je posvećen promoviranju fundamentalnih istraživanja u teorijskoj fizici te ostvarivanju sinteze između teorijske fizike i filozofije, kao i povezivanju ostalih disciplina vezanih uz razumijevanje prirode i čovjekovog odnosa prema njoj, objašnjavaju osnivači.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno