Saša Višak opet državni prvak

Kalničanin Saša Višak proteklog je vikenda na 20. Državnom natjecanju u oranju opet bio najbolji u kategoriji pluga ravnjaka i to mu je već peta pobjeda na državnim natjecanjima. Natjecanje se održavalo na fakultetskim parcelama u Velikoj Gorici povodom 105. obljetnice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Manifestacija je okupila najbolje orače iz 13 županija – njih 13 u kategoriji premetnjaka i 12 u kategoriji ravnjaka. Prvo mjesto u premetnjacima osvojio je Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije. Pobjednici će predstavljati Republiku Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Češkoj, a 2026. će domaćin svjetskog natjecanja biti Hrvatska.



Zadovoljstvo mi je vidjeti kako oranje sve više interesira mlade generacije i kako se s njima mijenja i naša poljoprivreda“, izjavio je izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Tugomir Majdak.
Pobjednici županijskih natjecanja i ove su godine na državnoj razini odmjerili znanje i vještine obrade tla
po standardima i pravilima Svjetske oračke organizacije. Sude certificirani suci koji ocjenjuju petnaestak različitih karakteristika oranja uz unaprijed zadanu dubinu oranja. Natjecanje je organizirao Agronomski fakultet zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, Gradom Velika Gorica, Hrvatskom udrugom za organizaciju natjecanja orača (HUONO) i BC Institutom d.d..

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno