Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1476

Mr.sc. Ivan Romštajn na Danima meteorita Križevci 12. srpnja 2024. (foto A. Dundović)
Mr.sc. Ivan Romštajn na Danima meteorita Križevci 12. srpnja 2024. (foto A. Dundović)
Mr.sc. Ivan Romštajn na Danima meteorita Križevci 12. srpnja 2024. (foto A. Dundović)

Od 12. do 25. srpnja ovoga ljeta održani su Dani meteorita Križevci u organizaciji Astronomskog društva Perzeidi i Gradske knjižnice “Franjo Marković”. U Temi Krugova počinjemo preslušavati dijelove toga festivala. U ovoj emisiji slušamo prvih petnaestak minuta predavanja mr.sc. Ivana Romštajna sa zagrebačke zvjezdarnice održanoga 12. srpnja, pod naslovom Što znamo o planetoidima? Riječ je o području Sunčevoga sustava odakle nam je “doletio” meteorit Križevci 5. veljače 2011. godine.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Čudesno zamršeni mozgovi: Što nas čini jedinstvenima? Louise Gooding i Ruth Burrows, iz zavičajne zbirke Sakralno zlatarstvo okolice Križevaca Vladimira Palošike, na odjelu beletristike Berdži Kristin – Priče iz smeća: roman Latife Tekin, a na stručno-znanstvenom odjelu Nadia Comaneci i Securitate: Priča o sportu, tajnoj službi i bijegu u slobodu Stejărela Olarua.

Na današnji datum rođeni su Mihovil Pavlek Miškina, Howard Walter Florey, Jim Henson, Gerolamo Cardano, Mikhail Ostrogradsky, Georges Claude, Sarah Knauss, Hugo Schmeisser i Francis Scott Fitzgerald, poletio je prvi dirižabl, obavljen je prvi let aviona od polijetanja do spuštanja vođenog samo praćenjem instrumenata, a ne vizualno, zaplovio je prvi nosač aviona na nuklearni pogon, a umrli su Niels Ryberg Finsen, Theodor Seuss Geisel, Túpac Amaru i Hans Geiger.

U Vijestima Krugova govorimo o izložbi radova Ivana Picelja i prijatelja, o otkriću nepoznatog Mozartova djela, o najvećem ledenjaku na svijetu, a najavljujemo i nekoliko događaja sljedećih dana u Križevcima.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno govorimo o novoj fotografiji sa svemirskog teleskopa James Webb, o “nedavnom” prstenu koji je obuhvaćao Zemlju poput Saturnovog prstena, te o dolasku nove posade na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Juliusa Klengela, Artura Lembe, Andrzeja Panufnika, Alyone Vargasove, Davida Gilmoura, Paula McCartneya, Davida Bowieja, Vice Vukova, te grupa Santana i Depeche Mode.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1476 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 24. rujna od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

https://prigorskiradio.hr/livestream/

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno