Sa Stipom Božićem večeras na najviše vrhove svih kontinenata

Izložbom fotografija o planinarenju u Razvojnom centru i tehnološkom parku, jučer je počela četverodnevna proslava 100. rođendana Planinarskog društva Kalnik. Slavlje se nastavlja danas, u petak 20. rujna u 18 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma uz promociju monografije Planinarsko društvo Kalnik 1924. – 2024., autora Ivana Peklića. Knjigu će, uz autora, predstaviti Stipe Božić i tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar.

Proslavljeni alpinist, pisac, fotograf, filmski snimatelj i redatelj Stipe Božić će, nakon promocije knjige o križevačkom planinarskom društvu, publiku povesti na putopisno predavanje Sedam vrhova, po najvišim vrhovima kontinenata. Cilj istinskog penjača, napisao je Božić u uvodu knjige Sedam vrhova, nije samo dosegnuti vrh neke samotne planine, već ga više zanima put koji vodi do udaljenih visova. Zato je na svojim pohodima istraživao i krajeve prema najvišim vrhovima svijeta i ljude koji ondje žive i pokušavao pronaći odgovor na pitanje zašto ljudi, često po cijenu života, žele stići do beskorisnih visova.

Na Zemlji više nema mnogo krajolika koji nisu viđeni ni površina kuda ljudska noga nije gazila. Stoga sam sretan što mi se pružila prilika zaviriti u te posljednje neviđene kutke, ne radi osvajanja, nego zbog potrebe za upozorenjem na njihovu zaštitu. Još sam sretniji što u svom srcu čuvam spoznaju kako na Zemlji postoje mjesta skrivene iskonske ljepote, koja čovjek svojim dosadašnjim  nemarom nije nagrdio. Ujedno sam pomalo i žalostan jer sam možda i sâm, svojim pripovijedanjem, pridonio da civilizacija primakne svoje ruke još bliže nedirnutom krajoliku“, napisao je Stipe Božić, koji će zajedno s Mariom Celinićem i Antoniom Jelčićem, večeras od 19 sati govoriti o planinarskim pohodima na najvišim planinama svih kontinenata. Predstavljanje knjige o 100 godina PD Kalnik i putopisno predavanje otvoreni su za javnost i ulazak je besplatan.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno