Križevčanka opet među najutjecajnijim znanstvenicima svijeta

Križevčanka Ivana Tlak Gajger opet je, drugu godinu zaredom, uvrštena na popis 2 posto najutjecajnijih znanstvenika svijeta, koji objavljuje Sveučilište Stanford u Sjedinjenim Američkim Državama. Profesoricu sa Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu na ovu je prestižnu listu uvrstio istraživački tim predvođen profesorom Johnom P. A. Ioannidisom, koji svake godine objavljuje popis najutjecajnijih svjetskih znanstvenika. Popis se temelji na podacima preuzetima 1. kolovoza 2024.

Profesorica Tlak Gajger doktorica je znanosti iz polja veterinarske medicine, lani je postala redovnom članicom Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, iz Kolegija veterinarske medicine. Svrstavanje u društvo najutjecajnijih svjetskih znanstvenika potvrda je njenom dugogodišnjem radu na području zaštite zdravlja pčela.  

Na listi od dva posto najcitiranijih u 2023. godini nalazi se čak 116 znanstvenika s hrvatskih institucija, što je povećanje u odnosu na godinu prije, kada ih je bilo 108. Lista se temelji na najvećoj svjetskoj bazi znanstvenih publikacija Scopus te obuhvaća više od 200 tisuća najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u 22 znanstvena polja te čak 174 znanstvene grane. Fokus je na utjecaju znanstvenih publikacija, odnosno na citatima, a ne na produktivnosti, tj. na broju publikacija.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno