Nepoznati organizator poziva na program za prevenciju raka. HZJZ: Ne stojimo iza toga

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ne organizira niti ima veze s “programom za prevenciju raka debelog crijeva” na koji tvrtka Wax d.o.o. ovih dana poziva Križevčane, potvrdila nam je prof. dr. sc. Nataša Antoljak, nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Građani dobivaju pozive telefonom i poštom u ime nepoznatog organizatora pod sponzorstvom te tvrtke, poziva ih se u motel na prezentaciju vezanu za očuvanje zdravlja na kojoj će dobiti dva testa.

Vjerojatno su to testovi za uzorkovanje stolice na okultnu krv. Koriste naziv “program za prevenciju raka debelog crijeva” što je vrlo slično nazivu nacionalnog programa kojeg provodimo. Hrvatski zavod za javno zdravstvo ne stoji iza ovih poziva“, kaže prof. Antoljak za naš portal.

Doznajemo da se iza najavljenih programa za prevenciju zdravlja na koje su građani pozvani u motel, zapravo krije prezentacija masažnih fotelja i posuđa. Podsjetimo da je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva besplatan i organizira ga HZJZ. Zdravstveno osigurane i neosigurane osobe u dobi 50-75 godina na kućne adrese dobivaju pozive za testiranje i kuverte s test kartonima za nanošenje uzorka stolice.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorio je građane postavljanjem obavijesti na web HZJZ i županijskih zavoda, vezano uz provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, da svi drugi načini komunikacije osim preko zavoda za javno zdravstvo, liječnika obiteljske medicine i patronažnih sestara, nisu oni vezani uz nacionalni program, te ih provodi tvrtka Wax.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno