[FOTO] Rekordi i sjajna atmosfera gurnuli kišu u drugi plan

Osobni rekordi, zadovoljni natjecatelji iz četiri države i pohvale organizatorima – to je obilježilo 15. Županijski polumaraton Kalnik – Križevci KTC, na kojem je u subotu trčalo više od 80 polumaratonaca i pedesetak sudionika Križevačke osmine. Iako je kiša “zezala” još od petka, nitko je nije spominjao. Pala je u drugi plan, a svi su pričali o dečkima na biciklima koji su pratili trkače i usmjeravali ih, o dobrim okrjepama uz stazu, dosad najboljim startnim paketima koje su napunili i križevački sponzori, prekrasnoj prirodi, divnom Kalniku….

Već na podjeli startnih paketa, u prostoru koji je atletičarima ustupio NK Radnik, bilo je jasno da ništa pa ni vrijeme i dosadna kiša, neće pokvariti dan. Prvi su došli gosti iz Trogira. U Križevce su stigli dan ranije, a trku su prijavili zato što još nikad nisu trčali u našoj županiji. Već u pola deset polumaratonci su bili na Kalniku – zagrijavanje, razgovori o tome kojim tempom treba krenuti, gdje se štedjeti, a gdje ubrzati, zadnja čokoladica i još jedan odlazak na WC i već je deset. Mladen Kešer, Ratko Ljubić i olimpijac Branko Zorko kratko su trkačima poželjeli lake noge i dobar trk, i ovi su krenuli. Poveli su Kenijci iz mađarskog Benedek-Teama, pratili su ih Igor Filipić iz AK Međimurje, ultramaratonac Juro Buljan iz AK Maksimir pa onda i svi drugi. Prema izrazima lica na foto-lokacijama uz stazu, ne čini se da je bilo teško. Uglavnom su se svi smijali (čak i pri vrhu velike uzbrdice u Sv. Heleni), mahali i pozirali.

Veliki posao su odradili članovi Križevačke udruge biciklista i zahvaljujući njima (i dobrim oznakama po stazi) ove se godine nitko nije izgubio. KUB-ovci Ivan Drožđan, Ozren Komlenac, Davor Brlek, Igor Kuzmić i Matija Subotičanec iz AK Križevci vodili su i pratili trkače, usmjeravali ih na križanjima i sasvim sigurno nikome nisu ponudili prijevoz. Pohvalili su ih i natjecatelji, uz njih na stazi su se osjećali sigurnije i nisu morali brinuti jesu li na dobrome putu, a pomagali su i kontrolirati promet budući da je trasa kojom se trčalo do Križevaca bila otvorena za promet.

Organizatori iz križevačke Zajednice sportskih udruga i AK Križevci podigli su letvicu u odnosu na prethodne godine, certificirali stazu pa se svakom hrvatskom i inozemnom atletičaru registriranom u nacionalnom atletskom savezu rezultat postignut na ovoj utrci unosi u službene tablice koje vode nacionalni atletski savezi. A temperatura je bila idealna pa su rekordi padali.

Oboren je rekord staze, Shedrack Kiptoo Kimaiyo osvojio je 1. mjesto u muškoj konkurenciji s rezultatom 1:07:16, a Rose Jepchumba 1. mjesto u ženskoj konkurenciji s rezultatom 1:19:12. Drugi je Elisha Kiprotich Sawe i treći Igor Filipić. U ženskoj konkurenciji druga je Faith Kangogo i treća Dubravka Horvat. I drugi trkači su postigli sjajne rezultate, makar nisu ni planirali da će najbrže polumaratone istrčati na ovoj zahtjevnoj dionici s nešto nizbrdica, ali i dosta uspona. Nagradu za najbržeg Križevčanina u polumaratonu osvojio je Željko Dubravec, a za najbolju Križevčanku Marijana Švagelj. Toni Jukica drugi je u kategoriji M 35, a Ivana Dubravec prva u kategoriji Ž 35.

I trkači na gradskoj utrci 5. Križevačka osmina istrčali su dobre trke, neki su značajno popravili rezultate od prošlih godina. Najbrži je bio Mario Martinčić iz AK Koprivnica, drugi Viktor Sabo iz AK Varaždin i treći Ante Blažević iz AK Virovitica. U ženskoj konkurenciji slavila je Sara Špiranec iz AK Virovitica, dok su drugo i treće mjesto osvojile članice AK Križevci Pia Sertić i Ema Ljatifi. Zbog kiše je, ipak, od natjecanja odustalo više od pola prijavljene djece za utrku Radost trčanja, no najhrabriji su je ipak odradili.

Uz Turističku zajednicu Koprivničko-križevačke županije, Grad Križevce i Općinu Kalnik, manifestaciju su podržali KTC d.d., Atlantic Grupa, Pan Pivo, Poljocentar, Tinktura.com, Podravka, Pekarstvo Šarić, Komunalno poduzeće Križevci, Hedona, Srećko Tours, Zanatska kreditna unija Križevci, Vukonić d.o.o., Križevačka udruga biciklista, DVD Križevci, DVD Cubinec, DVD Majurec, Nogometni klub Radnik Križevci te Gradsko društvo Crvenog križa Križevci čije volonterke i volonteri su natjecateljima i navijačima mjerili tlak i šećer u krvi. Vikend je bio sjajan uvod u Europski tjedan kretanja koji počinje baš danas.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno