Antiphonusov Millefeuille i Filip Fak u utorak u Križevcima

Utorak je vaš dan za opuštanje u baršunastim, zatamnjenim i kremastim velovima Belle Époque… estetizirana zbilja tek je portal poniranja u raskošan vrtlog sinestezije zvuka, kolorističke harmonije i bujne melodike pjesama francuskih majstora glazbe i poezije – u pjesmama za glas, za više glasova i klavir. Tim riječima Glazbena škola Alberta Štrige poziva Križevčane na koncert ansambla Antiphonus i Filipa Faka na klaviru. Oni će u utorak 17. rujna publiku maziti riječima Baudelairea, Hugoa, Bussinea, Anouilha i Corneillea iz skladateljskog opusa Henrija Duparca, Gabriela Fauréa, Mauricea Ravela, Andréa Capleta, Èmilea Paladilhea, Pauline Viardot i Reynalda Hahna.

Da se ne zavaravamo – sav je gore navedeni kremasti spleen i te kako plod oštroumnog i trijeznog rada i majstorskog zanatstva, kontrastno, baš kao što je i Belle Époque slatka pjena s vrhunca europske kolonijalističke politike; labuđi pjev posrnule Europe uoči velikoga klanja 1914. i početka kraja njezine političke dominacije. Srećom, umjetnost većinu svojih dimenzija proteže tamo kamo ne dopire ni vrijeme ni zveket oružja niti ostala grda mehanika. U njoj se može istovremeno bdjeti i sanjati; od utorka načiniti – subotu“, pozivaju organizatori.
Ansambl Antiphonus čine školovani glazbenici različitih profila, repertoar im je širokog spektra i posebnu pozornost poklanjaju hrvatskoj suvremenoj glazbi. Uz Filipa Faka na klaviru, u Križevcima će nastupiti u sastavu Anabela Barić, Monika Cerovčec, Martina Borse, Ivan Bingula, Siniša Galović i Tomislav Fačini. Koncert je u utorak 17. rujna u 19:30 u velikoj dvorani Hrvatskoga doma i ulazak je slobodan.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno