Gradski Crveni križ i dalje prima donacije hrane za potrebite

Gradskom društvu Crvenog križa Križevci kao posredniku u lancu doniranja hrane, odobrena su bespovratna sredstva za infrastrukturno opremanje, a ravnateljica Antonija Pukec jučer je za to potpisala ugovor s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Dobili su više od 26 tisuća eura za projekt „Spremni za doniranje – faza II“, što će im omogućiti da održe postojeće i povećaju količine donirane hrane, čime će se smanjiti otpad od hrane i povećati prehrambena sigurnost potrebitih građana. Nastavak je to projekta započetog lani kad su, zahvaljujući sredstvima Ministarstva, kupili frižider i vozilo kojim razvoze hranu.

Posrednik u lancu doniranja hrane je pravna osoba koja prikuplja hranu od donatora namijenjenu krajnjem primatelju hrane, mora ispunjavati određene uvjete i biti u registru posrednika koji vodi Ministarstvo poljoprivrede. Donatori mogu biti svi – pojedinci, OPG-ovi, trgovački lanci, tvrtke…

Svi mogu donirati i najviše donacija prikupili smo upravo od građana. Primamo pakiranu hranu, konzerve i higijenske potrepštine, no nedavno smo dobili i rajčice i tonu lubenice. Sve se iskoristilo i podijelilo korisnicima“, rekla nam je ravnateljica Pukec.

Donacije se primaju svakodnevno od 7 do 15 sati u Crvenom križu u Ulici Franje Račkoga te povremeno u akcijama u trgovačkim centrima i osnovnim školama. Ciljana skupina projekta su socijalno ugrožene i bolesne osobe, osobe s invaliditetom, pogođeni elementarnim nepogodama i prirodnim katastrofama, osobe za koje donatori ili posrednici procijene da se nalaze u potrebi. U Republici Hrvatskoj godišnje se baci više od 286 tisuća tona hrane, a prošle godine donirano je manje od dvije tisuće tona, prema podacima koje Ministarstvo prikuplja od posrednika u lancu doniranja, što je ipak porast u odnosu na količine donirane u 2022. godini.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno