[FOTO] Ivan Ivanović dizajnirao izgled novog koprivničkog bibliobusa

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica je u petak, 30. kolovoza 2024. godine svečanim otvorenjem obilježila završetak dvogodišnjeg projekta planiranja, nabave, nadogradnje i opremanja novog vozila za Bibliobusnu službu koje je zamijenilo dotrajalo i zastarjelo vozilo koje je odradilo dvostruki radni vijek.

Novo je vozilo izrađeno na kamionskom podvozju marke Iveco, duljine 10.5 m, a nadogradnju i opremanje izvela je tvrtka Fera Avto iz Maribora. Novi, privlačan i prepoznatljiv dizajn autorski je rad Ivana Ivanovića iz obrta Heresy Design, Križevčanina s koprivničkom adresom, umjetnika kojem je, kao unuku knjižničarke, a danas suprugu knjižničarke, ovaj projekt imao duboko sentimentalno značenje.

“Imao sam privilegiju surađivati ​​sa zaposlenicima knjižnice, osmisliti i dizajnirati njihov novi bibliobus, pokretnu knjižnicu koja donosi knjige ljudima koji nemaju pristup knjigama. Ovaj novi dizajn inspiriran je naivnom umjetnošću, predstavljajući regionalne krajolike i životinjski svijet Podravine, ali ponovljen u suvremenom likovnom jeziku,” objavio je Ivanović na društvenoj mreži LinkedIn.

Cjelokupan je projekt realiziran zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva kulture i medija RH, Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, te općina Gola, Koprivnički Bregi, Novo Virje, Koprivnički Ivanec, Drnje, Peteranec i Ferdinandovac. Izuzetno je značajan jer dostupnost knjižničnih usluga u malim mjestima putem bibliobusa doprinosi smanjenju razlika u pristupu kvalitetnim sadržajima, povećanju mogućnosti za učenje i razvoj za njihove stanovnike, obogaćivanju kulturnog života i osnaživanju cijelih zajednica.

Osim razvijanja odgovarajućih programa i usluga, osnovni preduvjet za održavanje uloge pokretne knjižnice jest suvremeno, tehnički kvalitetno opremljeno vozilo koje odgovara potrebama korisnika 21. stoljeća, a novo vozilo koprivničke Bibliobusne službe bilo je presudno za njezin opstanak, daljnji razvoj i pružanje podrške stanovnicima na području 17 općina u okolici Koprivnice i Đurđevca, te rubnim dijelovima grada Koprivnice u svim aspektima njihovih života.

Na otvorenju su sudjelovali ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i njezini suradnici iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, gradonačelnik grada Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić uz druge predstavnike Grada Koprivnice, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren s predstavnicima županije, te ravnatelj Knjižnice Karlo Galinec. Nakon prigodne recitacije pjesme o bibliobusu polaznici Dječjeg vrtića Bregunica iz Novog Virja imali su čast prerezati vrpcu i svečano otvoriti bibliobus.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno