U vrućoj noći flamenka Križevčani čuli i svjetsku praizvedbu

Drugi dio Večeri udaraljkaša Križevci u subotu u atrij Likovne galerije Gradskoga muzeja donio je duh Španjolske, oživljen kroz pjevanje Nine Ćorić, jedine hrvatske pjevačice flamenka koju priznaje struka, te udaraljkaškog dvojca Flam-a Duo koji čine Španjolac Luis Camacho Montealegre i Talijan Francesco Mazzoleni, inače vjerni, višestruki gosti VUK-a.

Koncert Una noche flamenca (Noć flamenka) bio je ugodno intonirano putovanje Pirenejskim poluotokom kroz koje su publiku gotovo sat i pol vodili ritmovi i glas vrsnih glazbenika. Izvođači su uspjeli prenijeti snažne glazbene emocije sa svakim udarcem batića na vibrafonu, marimbi, cajonu, dok je Ninin postojani i vibrantni glas još pojačavao dojam kao da se nalazimo na španjolskom trgu koji osvajaju zanosne melodije flamenca. Prvi put je flamenco, kao tradicionalni španjolski glazbeno-scenski izraz, uvršten u nematerijalnu baštinu UNESCO-a, u sjeverozapadnoj regiji Hrvatske izveden na ovaj način, u vokalno-perkusionističkoj kombinaciji koja žanru nije nimalo utišala žar i strastvenost.

Skladbe koje je udaraljkaški duo posebno aranžirao za svoje instrumente uparene sa specifičnom bojom glasa Nine Ćorić zvučale su skladno, pripovijedajući i priču o povijesti i kulturi velike mediteranske zemlje. I tonovi zvonika križevačke župne crkve sv. Ane svojim intervencijama ponovno su se uklopili u upečatljivu udaraljkašku atmosferu, koja je protekle dvije godine (2022. i 2023.) pomalo izostala kad je VUK zbog lošeg vremena održan u zatvorenom u Koncertnoj dvorani glazbene škole.

Nina Ćorić i Franceso i Luis kao Flam-a-Duo počastili su publikom i specijalnom izvedbom. Križevčani su tako imali povlasticu čuti skladbu A una rosa Ivane Kuljerić, koju su subotnji gosti kao svjetsku praizvedbu izveli upravo na 14. VUK-u. Nakon koncerta bonus sadržaj subotnje večeri bio je prvi glazbeno-popkulturni kviz autora Sergeja Novosela Vučkovića, na kojem je pobijedio tim Tonski stihovi, te after party uz DJ-icu Sonju Mrnjavčić.

Flam-a Duo osnovali su Francesco Mazzoleni (Treviso, Italija) i Luis Camacho Montealegre (Alcázar de San Juan, Španjolska), koji su se upoznali 2016. godine za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom profesora Igora Lešnika i Ivane Kuljerić. Nina Ćorić prva je i zasad jedina pjevačica flamenka u Hrvatskoj priznata od domaće i strane struke. Djeluje od 2010. godine kada, u vrlo kratkom razdoblju, zbog specifične boje glasa i emotivne izvedbe bilježi prve uspjehe nastupajući u kultnom jazz klubu Boška Petrovića. Inovativnost koju unosi u flamenko dovodi ju do brojnih suradnji pa 2022. sa sastavom Balkan Zoo Maria Rašića objavljuje album “Recycle”, a 2024. album “Muzika za ples”. Nina je sinoć prvi put nastupila u Križevcima i to će joj sigurno ostati u lijepom sjećanju.
Asistent udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Luis Camacho Montealegre vodio je jutros udaraljkašku radionicu Osnove sviranja flamenca na kojoj su se polaznici upoznali s različitim flamenco
ritmovima kroz grupno muziciranje.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno