[FOTO/VIDEO] 1. Križevci Blues Festival, dan prvi

Jučer je u atriju Gradske knjižnice “Franjo Marković” otvoreno prvo izdanje Križevci Blues Festivala. Festival je započeo otvorenjem izložbe fotografija Čarolija bluesa te predstavljanjem knjige Zamrznuta glazba hrvatskog novinara, fotografa te glazbenog kritičara Davora Hrvoja. Autor je prisutnima objasnio kako u razgovorima s glazbenicima nastoji doprijeti do njih i izvući priče o njihovom stvaralaštvu, tijek intervjua je takav da na početku teško dobiva odgovore, dok na kraju jedva završava razgovor jer mu glazbenici otvore dušu i ne prestaju pričati. Brojni okupljeni Križevčani uživali su u predstavljanju knjige i izložbi fotografija, zanimljivo je kako svaka fotografija priča svoju priču; o glazbenicima i onome što oni poručuju s pozornice, o njihovom stilu, o kvaliteti glazbe koju isporučuju…

Glazbeni dio večeri otvorio je mladi bend Odin S & Westsiders iz Zagreba i okolice, koji je iznenadio križevačku publiku glazbenom zrelošću. Iako se radi o skupini tinejdžera, zvučali su dostojno dijeljenja pozornice s prekaljenim hrvatskim blues glazbenicima. Iako je blues, baš poput rock´n´roll glazbe koja se izrodila pod njegovim utjecajem danas gotovo “na rezervi” što se tiče mladih autora i ljubitelja ove vrste glazbe, Odin S & Westsidersi dokazali su kako ovaj žanr (a svakako i životni stil) ima snažne mlade predstavnike, što mu garantira budućnost i preživljavanje trenutnog doba u kojem prevladavaju drugi glazbeni i stilski izražaji. Odin S (16) počeo je svirati gitaru u svojoj jedanaestoj godini, a već s dvanaest godina otvara dva blues festivala. Nakon toga, uslijedili su brojni nastupi, samostalno i s Westsidersima, mladim bendom koji je široj publici postao poznat nakon nastupa na Supervalu – festivalu školskih bendova.

Nakon Odina S & Westsidersa, pozornicu je zauzeo splitski Harpoon Blues Band koji je prošle godine obilježio petnaest godina na blues sceni. Zanimljivo je kako su Harpooni dijelili pozornicu s blues legendom Jeffom Daleom, ta je kombinacija jedan od dragulja blues scene na našim prostorima. Iako bez Dalea, bend je pred križevačkom publikom odsvirao nekoliko njegovih numera, a osim toga izveli su blues klasike i neke od svojih autorskih pjesama poput Puka san, koja će se uz ostale naći na novom albumu benda.

Za kraj prve večeri Križevci Blues Festivala nastupio je bend Sunnysiders, predvođen poznatim hrvatskim glazbenikom Borisom Hrepićem Hrepom (Daleka Obala, Davorin & Bogovići) koji je danas jedan od ključnih ljudi za opstanak bluza na našim prostorima, samim time što sa Sunnysidersima nastupa na brojnim događajima, Hrepa je i prva osoba Thrill Blues Festivala koji se održava u gradu Trilju u dalmatinskoj Zagori. Sunnysidersi su s obzirom na podneblje iz kojeg dolaze, pravi južnjački bluzeri (barem računajući granice naše države). U dosadašnjoj karijeri, surađivali su s izvrsnim glazbenicima – gitaristom Zoranom Čalićem (Majke, Zoran Čalić Band, Big Foot Mama), usnoharmonikašem Krešom Oremušom i svjetski poznatim Yogijem Lonichem (prateći glazbenik; Rolling Stones, KISS, AC/DC, Lenny Kravitz i drugi). Sunnysidersi su odličnom svirkom zatvorili prvu večer prvog Križevci Blues Festivala.

Kako se radi o novom festivalu, očekivanja su bila daleko niža od onoga što je realizirano. Samo organizatori znaju kako su već na prvo izdanje uspjeli dovesti samu kremu hrvatskih bluzera. Baš zato, zbog cjelokupnog dojma organizacija zaslužuje svaku pohvalu. Jesu li Grad, glazbeni entuzijast Dragutin Andrić (SoundGuardian), zajedno sa svima uključenima u ovaj projekt baš poput Blues Brothersa – “on a mission from God“? Prisutni na prvoj večeri festivala svakako bi se složili s ovime, Križevcima je zavladao blues, a križevački su Jake i Elwood Blues uspjeli u svojoj misiji!

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno