Poziv oračima – otvorene su prijave za županijsko natjecanje

Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije, dvadeset drugo po redu, održat će se u subotu, 31. kolovoza i organizatori pozivaju orače da se prijave. Ove godine će se natjecati u Prekodravlju (Općina Gola), parcela kč.br. 1883/1 k.o. Gola u vlasništvu Tomislava Široki. Parcela se nalazi uz državnu cestu Koprivnica – Botovo – Gola (bit će označeno putokazima). Organizatori natjecanja su Koprivničko-križevačka županija, Općina Gola, Udruga orača Koprivničko-križevačke županije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača, uz partnera tvrtku Podravka.  

Podsjetimo, Udruga orača Koprivničko-križevačke županije djeluje od 2007. i u tom razdoblju članovi Udruge su ostvarili brojne uspjehe, od prvaka na nacionalnoj razini do sudjelovanja na svjetskim natjecanjima u oranju. Županijska Udruga orača je jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj i jedina koja je dosad održala čak 21 službeno natjecanje orača, a lani su na Državnom natjecanju u Poreču ostvarili ukupno prvo mjesto.

Članovi Udruge svake godine na državnom i svjetskim natjecanjima ostvaruju sjajne rezultate, a među vrhunskim oračima s područja županije najzapaženije rezultate ostvarili su Saša Višak i Josip Martinović. Višak je kao najbolji orač u državi u kategoriji plug ravnjak četiri puta predstavljao Hrvatsku na svjetskim natjecanjima u oranju (2016. godine u Engleskoj, 2017. godine u Keniji, 2019. u Americi, te u Latviji 2023.). Martinović počeo se natjecati još kao maloljetni učenik te je dosad sedam puta pobjeđivao na županijskom natjecanju u kategoriji pluga premetnjaka, a dva puta je sudjelovao na svjetskom natjecanju (Latvija 2023. i Estonija 2024.).

Prijavni list za natjecanje nalazi se u dokumentu:    documentPRIJAVA ZA ORANJE 2024

Program natjecanja i satnica:
8 – 9   Probno oranje natjecatelja
9 – 10  Izvlačenje startnih brojeva i postrojavanje traktora
10   Službeno otvaranje natjecanja
10:30 – 14   Natjecanje u oranju
14:30   Proglašenje najboljih orača i svečana dodjela nagrada

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno