KUD Prigorje uoči državne smotre: Spremni smo i veselimo se prilici da opet pokažemo folklorno bogatstvo našega kraja

Križevački KUD Prigorje predstavljat će našu županiju na 31. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, sutra, u subotu 24. kolovoza, u Županji. Susret je natjecateljskog karaktera, organizira ga Hrvatski sabor kulture, a održat će se u dva termina, u dva grada i u dvije kategorije. Na prvom dijelu susreta u Županji naše kulturno-umjetničko društvo natjecat će se u kategoriji izvornog folklora među 12 folklornih skupina iz cijele Hrvatske, a drugi dio je 26. listopada u Čakovcu i na njima će ukupno nastupiti 25 folklornih skupina (24 iz Hrvatske te gosti iz Bosne i Hercegovine).

Naši folkloraši u Županji će izvesti scenski prikaz izvornih pjesama i plesova zapadne Bilogore pod nazivom “Od Svetog Petra, prek’ Ljubavnog puta do Brezovljana” (Hajd idemo dušo na daleku cestu, Sjaj mjeseče ne zalazi, Ljepa moja ljivada zeljena, Karavlaška, Taraban, Marš poljka i Birtaš’ca) koji je za scenu priredio voditelj Ivan Vinković.

Iako je ljeto i godišnji su odmori, nije bilo teško uvježbati program, jer je to scenski prikaz koji je KUD izveo na županijskoj smotri“, rekao nam je voditelj Vinković. Ljetna pauza od folklora za njih je bila kratka, samo dva tjedna, jer su imali i ljetne nastupe na marijanskim koncertima na Kamenitim vratima u Zagrebu u organizaciji Međunarodne smotre folklora te u Bjelovaru uoči blagdana Velike Gospe, u organizaciji HORKUD-a Bjelovar.

Naši kudovci su pjevači, plesači i svirači amateri. Samouki smo, a u KUD-u smo iz ljubavi prema folkloru i tradiciji i zbog toga lakše podnosimo vrućine koje su sastavni dio ljetnih nastupa. Spremni smo i veselimo se prilici da opet pokažemo folklorno bogatstvo našega kraja“, rekao nam je Vinković uoči sutrašnjeg natjecanja u Županji. Program počinje u 19:30, a moguće ga je uživo pratiti putem poveznica:

facebook.com/hrv.sabor.kulture

youtube.com/user/saborkulture

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno