KUD „Prigorje“ Križevci na 31. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Na ovogodišnjem, 31. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina nastupit će oko 850 folkloraša unutar 24 hrvatska ansambla i skupine te gostujuće skupine iz Bosne i Hercegovine, a publika će u Županji i Čakovcu imati priliku pozdraviti čuvare narodne baštine iz svih krajeva Hrvatske.

Kao predstavnici Koprivničko-križevačke županije nastupit će Kulturno umjetničko društvo „Prigorje“ Križevci sa scenskim prikazom izvornih pjesama i plesova zapadne Bilogore (Hajd idemo dušo na daleku cestu, Sjaj mjeseče ne zalazi, Ljepa moja ljivada zeljena, Karavlaška, Taraban, Marš poljka i Birtaš’ca) pod zajedničkim nazivom „Od Svetog Petra, prek’ ljubavnog puta do Brezovljana“, koji je za scenu priredio Ivan Vinković.

Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina godišnji je prikaz najuspješnijih ostvarenja folklornih amatera koji djeluju u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, a odvija se u dvije programske kategorije; izvornog i koreografiranog folklora, u dva grada i termina. Ovogodišnji 31. Susret ukupno 850 folkloraša održat će se 24. kolovoza 2024. u Županji i 26. listopada 2024. u Čakovcu.

Dana 24. kolovoza 2024. godine na Trgu kralja Tomislava u Županji bit će održan prvi dio 31. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina s početkom u 19.30 sati u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, suorganizaciji Grada Županje, TZ Grada Županje, HDS ZAMP-a i KUD-a „Tomislav“ Županja te uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije.

Na otvorenoj pozornici, po treći puta zaredom, županjskoj publici će se predstaviti kulturno-umjetnička društva iz Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Varaždinske, Požeško-slavonske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije. Ovogodišnji debitant je predstavnik Šibensko-kninske županije.

Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 31. Susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 15 i putem 3 samostalna pregledavanja. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do srpnja okupile 178 folklornih skupina; 5340 folklornih amatera diljem Hrvatske. Po održanim nastupima, stručno povjerenstvo u sastavu Krunoslav Šokac, Duško Topić i Katarina Bušić će dodijeliti Prvu, Drugu i Treću nagradu Hrvatskog sabora kulture u kategoriji izvornog folklora i održati okrugle stolove sa voditeljima skupina.

Ulazak je slobodan, a prijenos Susreta moguće je pratiti na Facebooku ili YouTube kanalu Hrvatskog sabora kulture. Medijski pokrovitelji je Hrvatski Radio Županja, voditeljica programa je Mateja Debak, a vizual Susreta osmislila je Tina Bauer iz Bauer studio – obrt za vizualne komunikacije.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno