[FOTO] Križevčani planinarili Prokletijama

Od paklenih vrućina, križevački su planinari prošli tjedan pobjegli u planine, na Prokletije i Komove u Crnoj Gori. Za Prokletije, planinski masiv u graničnom području Crne Gore i Albanije, kažu da je jedan od najljepših krajolika u Europi i svijetu, da su to planine neponovljive ljepote i divlje romantike kakve nema u drugom gorju. Velik, gotovo sasvim neistražen, divlji planinski masiv Prokletija s više od pedeset vrhova viših od 2000 metara i dvadeset viših od 2500, u svoja prostranstva mami sve više avanturista. Privukao je i članove Planinarskog društva Kalnik, zapravo ih je natjerao da se vrate jer su na Prokletijama bili i prije dvije godine, na dotad najzahtjevnijem izletu u dugoj povijesti društva. Ovaj put su 34 planinara u sedam dana ispenjali Zlu Kolatu na 2534 m, nešto niže Popadiju i Talijanku, zatim vrhove Karanfil i Maja Bojs na visini od 2461 metar.

Čudesna jezera, nestvarna flora, zahtjevni usponi – sve to ostavilo ih je još jednom bez daha, kažu, uz poseban osjećaj na kraju dana. Eventualni napor ili umor nakon zahtjevnih dionica poništila je ljepota netaknute prirode, a da s radi o posebnom krajoliku dokazuje podatak da su na toj planini čak tri nacionalna parka: na području Crne Gore u plavsko-gusinjskoj regiji, na području Albanije u gornjoj dolini rijeke Valbona i u dolini kod sela Theti.

Osim Prokletija, Križevčani su se penjali po još jednom crnogorskom planinskom lancu Komovi. I to područje je zaštićeno i 2018. proglašeno parkom prirode, a naši planinari su osvojili tri vrha – najviši Kučki Kom na 2487 metara te Ljevorečki Kom na 2470 i Vasojevički Kom na 2461 metar.


Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno