[FOTO] Tko je kriv za poplavu u Vojnovićevoj – ljudska greška ili klimatske promjene?

Kako su mogli zatvoriti glavni izlaz odvodnje iz naše ulice, unatoč najavi da se sprema nevrijeme i obilnija kiša – pitaju se to stanari Ulice Ive Vojnovića, kojima su nakon kiše 20. srpnja poplavljene kuće. Šteta je ogromna. Uništen je namještaj, tehnika, strojevi, alati. Plivale su škrinje, kosilice i flakserice, frižideri i perilice, peći za centralno grijanje, a najgore od svega je, kažu, što nitko ne preuzima krivnju.

Ne može nam se govoriti da su klimatske promjene krive za ovu poplavu kad je netko šalunzima zatvorio ulaz odvodnje prema glavnoj cijevi u Supilovoj ulici“, uvjeravaju nas stanari koji su i fotografirali mjesto gdje je nekoliko sati prije kiše zatvorena odvodna cijev. Naime, ondje se trenutačno rekonstruira vodoopskrbna mreža i odvodnja u sklopu projekta Aglomeracije i baš na izlazu iz Vojnovićeve, gdje se cijev za odvodnju dosad spajala na onu u Supilovoj, radnici su daskama i željeznom armaturom zatvorili spoj, kao i glavnu cijev u Supilovoj prema sjeveru i jugu. Budući da je padala obilna kiša, a voda nije mogla proći, izbila je u kuće i podrume.

Poplava ovdje nije bilo petnaestak godina otkad su nam ugradili nepovratne ventile. Čak i kad su bile jače kiše, u našoj ulici nije bilo problema“, rekao nam je Slaven Iljkić. On je među onima koji su imali više sreće i manje vode, no ipak su morali čistiti i dezinficirati prostor. Njegovi susjedi prošli su ipak puno gore.

Susjeda me probudila, lupala mi je na vrata i vikala: susjeda, susjeda, podrum vam je pun vode. Ljudi su trčali po naselju, nismo si mogli pomoći. Sve je plivalo, ne samo meni, svim susjedima okolo. Dolje imam kuhinju, škrinju, perilicu suđa, hladnjak, štednjak. Sve je uništeno, pregorjelo“, priča Ružica Pešut koja ovakvu poplavu ne pamti iako kuću u naselju ima već desetljećima. Najviše štete ima obitelj Filković, a među oštećenima je i obitelj Mamić. Oni u najnižoj etaži imaju i dio stambenog prostora. “Vode je bilo metar. Garažna vrata smo morali prepiliti da bismo ih uopće mogli otvoriti. Uništeno je sve“, kaže Tijana Mamić, a njeni su prvi zvali vatrogasce u pomoć.

Brzo su došli, ali nakon sat vremena ispumpavanja razina vode se nije spuštala jer sve ide prema glavnom vodu u Supilovoj koji je bio zatvoren daskama. Tek kad su tamo razbili šalunge, voda se počela spuštati“, prisjeća se Tijana.

Je li poplava posljedica greške izvođača radova budući da je dan prije, unatoč najavi obilnijih oborina, šalunzima zatvorena glavna cijev? Vodne usluge Križevci, nositelj projekta Aglomeracije na kojem su izvođači radova zajednica ponuditelja Radnik d.d. i Zagorje gradnja d.o.o., ovu informaciju nam nisu ni opovrgnule ni potvrdile. Međutim njihov osiguravatelj izašao je na teren, potvrdili su nam stanari, popisao nastalu štetu i obećao dostaviti ponude za odštetu u roku od trideset dana.

Stanari Vojnovićeve ulice sami su praznili podrume, snalazili se s traktorima i prikolicama kako bi uništene stvari odvezli na otpad, a i poplavljene prostore sad treba očistiti, dezinficirati, okrečiti. Da ne spominjemo stvari iz već napunjenih smočnica koje, jasno, nisu popisane i neće se nadoknaditi. No više od svega smeta ih što ih se sad uvjerava da su za poplavu krive klimatske promjene i elementarna nepogoda, a nitko iz Grada, kažu nam u ulici, nije im to rekao uživo, ili ih samo obišao.

Gradonačelnik se slikao na odlagalištu otpada nakon manjeg požara, a nije mogao doći među nas u ulicu, ponuditi pomoć. Mogli su nam barem ponuditi odvoz smeća i krupnog otpada u kojem su završile naše stvari nakon poplave“, razočarani su građani. Neki od njih su sami otišli u gradsku upravu potražiti pomoć, no dalje od porte nisu došli jer se nisu najavili, tvrdi jedna od oštećenih. Miris vlage osjeti se još uvijek, skoro tri tjedna poslije poplave, kao i gorčina među razočaranim građanima.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno