Križevačke utrke – test spremnosti za trkače i prilika za rekreativce

Još mjesec dana, točnije do 5. rujna, otvorene su prijave za 15. Županijski polumaraton Kalnik-Križevci ’24-KTC i 5. Križevačku osminu, cestovne utrke koje organiziraju AK Križevci i Zajednica sportskih udruga grada Križevaca, a trčat će se 14. rujna. Nakon ljetne pauze od ozbiljnijeg trčanja, mnogima će ovaj polumaraton biti prva utrka u novoj sezoni i pravi test spremnosti, dok se za kraću stazu (Križevačku osminu dugu 5.28 km) još stignu pripremiti i oni u kojima su prijenosi atletike s Olimpijskih igara u Parizu probudili “trkače” i želju za bavljenje sportom.

Polumaratonci startaju na Kalniku, a sudionici osmine na Strossmayerovom trgu u Križevcima i kolikogod staze bile zahtjevne (a temperature ponekad visoke), sva muka i trkačke krize zaboravljaju se ulaskom u cilj. Baš to je dosadašnjim natjecateljima bio poseban doživljaj jer je u Križevcima cilj na gradskome stadionu, na atletskoj stazi, najčešće uz glasnu podršku s tribina.

Županijski polumaraton Kalnik-Križevci, kao jedina utrka iz naše županije, uvršten je u kalendar Svjetskog atletskog saveza (World Athletics Global Calendar) i dobio je pravo isticati oznaku World Rankings Competition. Staza od ove godine ima WA/AIMS certifikat (World Athletics i Association of International Marathons and Distance Races) što znači da je duga točno 21.1 km te da će svakom hrvatskom i inozemnom atletičaru registriranom u nacionalnom atletskom savezu rezultat postignut na ovoj utrci biti priznat i uvršten u službene tablice koje vode nacionalni atletski savezi.

Svim natjecateljima koji se prijave i uplate startninu do najkasnije 5. rujna osiguran je startni paket u kojem su broj, majica, finišerska medalja i bon za ručak, dok će uz stazu imati nekoliko okrijepnih stanica. Prijave su na stranici stotinka.hr. Utrku organiziraju Zajednica športskih udruga Križevci i AK Križevci pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca i Općine Kalnik. Kao i prijašnjih godina, za najbržih deset polumaratonaca i polumaratonki osigurane su novčane nagrade, kao i za najbrže križevačke trkače i rekordere staze. Vremena za trening još ima, a oni koji pikiraju na rekord moraju biti brži od trenutačnih rekordera – u muškoj konkurenciji to je Alex Kiprop Lagat s rezultatom 1:09:03, a u ženskoj Ana Štefulj s 1:21:36.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno