Šesti rođendan prvog “Križevačkog sunčanog krova”, solarne elektrane na krovu RCTP-a

U četvrtak, 1. kolovoza 2024. nastupilo je punih šest godina od pokretanja elektrane na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima, prve elektrane u Hrvatskoj koja je izgrađena ulaganjem građana tzv. grupnim financiranjem. Elektrana se koristi za potrebe RCTP-a, a otkad je izgrađena, u proteklih 6 godina, kompenzirala je gotovo 290 tona CO2.

To je ekvivalent emisija CO2 koje može kompenzirati borova šuma površine 25 hektara. To je i ista količina zagađenja za koje prosječnom automobilu trebaju čak 64 godine. U 6 godina elektrana je stvorila dovoljno energije da može neprekidno napajati više od 1500 računala čak godinu dana ili držati upaljenim televizor čak 58.000 dana (gotovo 159 godina).

Za sve koji bi željeli prijeći na obnovljive izvore energije, Grad Križevci do 1. rujna 2024. ima otvoren Javni poziv za sufinanciranje energetske učinkovitosti u kućanstvima u sklopu kojeg sufinancira sunčane elektrane na krovovima kuća sa 50% ili čak 80% iznosa (odnosno, do 2.500 eura ili čak 4000 eura, ovisno o prihodima).

“Ako elektranu ne možete izgraditi ove godine, dobro je znati da Grad financira i samo izradu dokumentacije glavnog projekta izrade sunčane elektrane. Dokumentacija je važeća dvije godine pa s njom elektranu možete izgraditi u periodu od 2 godine,” poručuju iz energetske zadruge KLIK te pozivaju u njihov energetski ured u Zakmardijevu 8 sve kojih zanima više informacija.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno