Novi kružni tok u Tomislavovoj već izaziva probleme

Otkad je pušten u promet, novi kružni tok u Tomislavovoj ulici između dvaju trgovačkih centara izaziva kritike vozača jer, umjesto da je omogućio sigurniji protok vozila, vožnja je onuda često još opasnija nego prije. Neprimjetan je i mnogi uopće ne shvaćaju da se radi o kružnome toku, unatoč tome što i prometni znakovi upozoravaju na to. Da je riječ o problematičnom križanju u kojem vozači ne poštuju propise, rečeno je i na sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije prošli tjedan u Županijskoj upravi. Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku (što podrazumijeva pravovremeno smanjivanje brzine kretanja i po potrebi zaustavljanje te uključivanje bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima), no vozači koji se kreću od sjevera prema jugu i obratno najčešće o tome ne vode računa.

Zaključak sjednice županijskog Savjeta za sigurnost prometa je da se s križanjem mora nešto napraviti, potvrdio nam je predsjednik Stjepan Peršin. Budući da je kružni tok uzak i skoro u razini s cestom, vozila koja se kreću prema gradu i iz njega gotovo da i ne skreću sa svoje putanje pa ne usporavaju, a kamoli zaustavljaju i gledaju one koji se uključuju s istočne i zapadne strane, već se ponašaju kao da su još uvijek na cesti s prednošću pa je već bilo i sudara. Prometni stručnjaci već analiziraju različite mogućnosti za, zasad, opasno križevačko raskrižje.

Postoji niz rješenja, poput postavljanja stupića, bojanja ili drugih zahvata kojima se postojeći kružni tok može “popraviti” kako bi vozačima bio bolje vidljiv i kako bi se omogućio sigurniji promet. Struka mora predložiti najbolje rješenje“, rekao nam je Stjepan Peršin.

Na sjednici je bilo riječi i o sanaciji opasnih mjesta koja su definirana u dokumentu koji su izradili Županija, MUP Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske ceste i Županijska uprava za ceste. Viši savjetnik za promet i prometnu infrastrukturu Hrvoje Kancelak rekao je da je prijedlog za sudjelovanje u sanaciji opasnih mjesta i kritičnih točaka u prometu poslan na 12 jedinica lokalne samouprave koje su se očitovale o mjerama koje treba poduzeti te se trenutno razmatraju mogućnosti i modeli financiranja.  

Vezano
3 komentara
  1. Nitro Biber piše:

    Znam kad me neki i.d.i.o.t. napuca oduzimajući mi prednost,zaraditi masnu lovu od osiguranja.Nijw problem u veličini kt nego u neznanju vozača/sudionika u prometu istim.U Francuskoj su još manji pa nema problema al kod nas mora biti promjera barem 10 mrklih metara……

  2. Brački admiral piše:

    Onak skroz mali, čak na sredini ne mora biti ni spojen.

  3. Brački admiral piše:

    A neki mali nadvožnjačič?

Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno