Križevački inovator zaštitio audio-izum i u Japanu, Rusiji i SAD-u

Inovativni audioprocesor s pojačalom snage proizvod je zagrebačkog startupa Mozzaik Audio, čiji su suosnivači Marko Dvečko iz Križevaca i Mihael Munta iz Kalnika. Nakon što su im tehnološka dostignuća bila potvrđena patentnom zaštitom izuma u Japanu i Rusiji, sada se mogu pohvaliti i patentnom zaštitom izuma u SAD-u, prenosi Zicer.hr, portal Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) u sklopu kojeg se ovaj startup razvija od 2019. godine.

Mozzaik Audio bavi se proizvodnjom i razvojem audio uređaja za vrhunsku i profesionalnu upotrebu, a o njihovom nagrađivanom uređaju Mozzaik1 pisali smo još 2022. godine. Način na koji su pristupili obradi zvuka jedinstven je po tome što koriste psihoakustiku kako bi dobili ugodniji zvuk prilikom reprodukcije. Kako bi se što bolje pozicionirali u svijesti svojih potrošača, a riječ je o uskoj ciljnoj niši luksuznih proizvoda, svoju kvalitetu i jedinstvenost željeli su dokazati patentnom zaštitom izuma.

Prvu su prijavu za patent predali Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu još 2019. godine kada su dobili sredstva EU fondova za Inovacije novoosnovanih MSP-ova, o čemu je više rekao sam inovator i potpisnik patenta Marko Dvečko: „Ideja je bila da izradimo audio pojačalo koje će imati u sebi analognu obradu signala kao sastavni dio uređaja. Takva obrada signala predmet je spomenute patentne zaštite. Na patentiranje smo se odlučili kako bismo povećali ozbiljnost i vrijednost firme, a tek onda radi same zaštite.“

Predmetni izum, koji je opisan kroz ukupno 12 patentnih zahtjeva, odnosi se na metodu i uređaj za obradu audio signala u audio lancu koje metoda i uređaj korigiraju nelinearnost elektroakustičkih pretvarača u audio lancu uzimajući u obzir i nelinearnu psihoakustičnu karakteristiku ljudskog uha na način da se kontrolirano dodaju nelinearnosti u audio lancu da bi dobili bolju zvučnu sliku i više detalja kod reprodukcije zvuka koristeći aproksimacije kvadratne i polinomne funkcije petog stupnja u nekom rasponu.

„Želim naglasiti da je naš uređaj uistinu inovativan! Nakon dugog procesa ispitivanja patenta dobili smo prve patente u Japanu i Rusiji, a sada je naš patent priznat i u SAD-u“, s ponosom ističe Dvečko, koji najavljuje i skorašnje lansiranje novog proizvoda, i to softvera za glazbene studije. Iz ZICER-a poručuju kako vjeruju da će ovaj patent doprinijeti globalnom uspjehu startupa Mozzaik Audio, u kojem su za izradu finalnog proizvoda iz EU fondova, ali i vlastite ušteđevine izumitelja, svojedobno uložili oko dvjesta tisuća eura.

Vezano
1 komentar
  1. Dario piše:

    svaka čast i samo hrabro naprijed!

Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno