Osamnaest planinara zaslužilo diplome

Osamnaest polaznika dobi od 13 do 62 godine završilo je ovih dana opću planinarsku školu i uspješno položilo završni test. Školu je organiziralo Planinarsko društvo Kalnik po pravilima Hrvatskog planinarskog saveza, a polaznici su usvajali znanja i vještine za samostalno snalaženje u planinama. Vodio ju je Zlatko Mustić, Lujo Konfic je bio voditelj ispita, a predavači i voditelji vježbi i izleta bili su Štefica Wolf, Marijan Pofuk, Branko Vrbanec, Tomislav Leskovar, dr. Darko Radiček, Kristijan Spajić, Nada Prekomorec, Zlatko Mustić, Lujo Konfic, Kristina Kirin.

U skoro tri mjeseca, polaznici su slušali predavanja o planinarstvu, povijesti planinarstva i planinama, učili o korištenju tehničke opreme u planinarenju, pripremama za odlazak u planinu, kretanju, orijentaciji i boravku u planinama. Savladali su osnove speleologije i meteorologije, upoznali se s opasnostima u planini, spašavanjem i HGSS-om te učili prvu pomoć. Sva ova znanja itekako će im koristiti na budućim planinarskim izletima i pohodima.

Osim teorijskog dijela, polaznici osnovne planinarske škole učili su i u praksi na terenu na deset različitih izleta i vježbi. Obišli su Premužićevu stazu na Velebitu, Tulove grede, Klek, Julijske Alpe, a u Vrgoračkom gorju su učili kretanje po zahtjevnom planinarskom putu. Dio obuke odrađen je na Kalniku gdje su stekli vještine koje će im svakako koristiti u planinama – izradu zaklona i vezanje čvorova. Sve teme, vježbe i izleti odrađeni su u skladu s Pravilnikom o školovanju u Hrvatskom planinarskom savezu i polaznicima su osnova i uvjet za nastavak daljnjeg usavršavanja poput više planinarske škole, tečaja za čuvare planinske prirode, markaciste ili vodiče, ali i školu planinskog skijanja, speleološku ili alpinističku školu. Diplome je podijelio predsjednik društva Dražen Zemun.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno