[FOTO] Gradski tamburaški orkestar Križevci nagrađen zlatom na Svjetskom festivalu orkestara

Višeminutni pljesak publike na nogama u ispunjenoj Zlatnoj dvorani Musikvereina u Beču zaslužio je i dobio Gradski tamburaški orkestar Križevci, pod ravnanjem Igora Kudeljnjaka, na gala koncertu jučer održanom u sklopu Svjetskog festivala orkestara „One Future“! U slavnom bečkom hramu glazbe, jednoj od najljepših i akustički najpogodnijih koncertnih dvorana na svijetu, križevački orkestar imao je čast izvesti skladbe „Instrumentalne preobrazbe starohrvatske pučke pjesme“ Igora Kuljerića i „Dohvati crvenu trešnju“ Bože Potočnika, tijekom kojih je više članova međunarodnog stručnog povjerenstva učinilo iznimku, izvadivši svoje mobitele, i snimalo izvedbe.

Posebno emotivan i ponosan na svoje svirače, sjajne križevačke glazbenike, bio je profesor Kudeljnjak, koji je za portal Križevci.info izjavio: „Presretan sam jer se ovakve stvari događaju rijetko i rijetko kome. Zahvalan sam na mogućnosti da stojim ispred ovakvog orkestra koji od kad postoji pomiče granice, pa je eto tako i ovaj nastup u najljepšoj dvorani na svijetu. Hvala mnoštvu naših Križevčana kojima nije bio problem doći iz Križevaca u Beč kako bi nam dali podršku!“ Ovim je nastupom Gradski tamburaški orkestar Križevci postao prvi tamburaški orkestar u povijesti koji je nastupio u ovoj, jednoj od najpoznatijih koncertnih dvorana na svijetu.

Samo dan ranije, križevački je orkestar sudjelovao i u natjecateljskom dijelu festivala, nastupivši u modernoj dvorani Bečkih dječaka u MuTh akademiji, gdje su, uz Kuljerićeve „Instrumentalne preobrazbe starohrvatske pučke pjesme“, izveli uvertiru iz opere „Seviljski brijač“ Gioachina Rossinija i jazz standard „Air Mail Special“ Bennyja Goodmana. Na svečanom proglašenju nagrada, održanom odmah po završetku nedjeljnog gala koncerta, križevački je orkestar osvojio zlatnu nagradu, i to u kategoriji mješovitih orkestara.

„Mislim da je jučerašnji dan zaista upisan u povijest tamburaške glazbe, u povijest glazbe u Križevcima i definitivno u povijest Gradskog tamburaškog orkestra Križevci. Neopisiv je osjećaj biti na pozornici dok cijela dvorana Musikvereina ustaje na noge i plješće činilo se cijelu vječnost, svi u orkestru su u tom trenutku osjetili knedlu u grlu i ponos da budu na pozornici na kojoj su nastupali najveći glazbenici,“ izjavio je za Križevci.info tajnik i producent orkestra Josip Berend.

Križevački su tamburaši tijekom bečkih nastupa nosili košulje i kravate s motivom tambure posebno dizajnirane za njih od strane prestižnog brenda Croata, a tamburašice u orkestru nosile su nakit koji je priredila križevačka obrtnica Kristina Kovačić sa svojim brendom Škatuljica. Time su na svjetskoj glazbenoj pozornici promovirali ne samo umjetnička dostignuća hrvatskih autora i glazbenika već i hrvatske poduzetnike i njihove brendove.

„Iznimna nam je čast da je na gala koncertu i proglašenju prisustvovao i izaslanik Veleposlanika RH u Beču i Ministrice kulture i medija Silvio Kus, koji nam je čestitao i poželio uspješan nastavak rada te ponudio svoju podršku. Također, na koncertu su prisustvovali i gradonačelnik Mario Rajn i pročelnik Sandro Novosel, čija se podrška ne treba naglašavati, i treba spomenuti više od stotinu ljudi iz Križevaca i okolice koji su organiziranim i privatnim prijevozom došli podržati nas u ovom povijesnom trenutku,“ izrazio je zahvalnost Berend, napomenuvši da će nastup Križevčana na ovom festivalu iznjedriti mnoge suradnje diljem svijeta.

„Imao sam neopisivu čast prisustvovati nastupu Gradskog tamburaškog orkestra Križevci u Musikvereinu u Beču gdje su križevački tamburaši pokazali nevjerojatnu glazbenu nadarenost i ispunili ponosom sva križevačka srca. Osvojena zlatna nagrada potvrđuje ono što svi znamo – u Križevcima već 150 godina tambura odzvanja najljepšim zvucima. Čestitam od srca, apsolutno zasluženo!“ istaknuo je ponosno križevački gradonačelnik Mario Rajn, čija gradska uprava kontinuirano podržava rad tamburaškog orkestra.

Od četvrtka do nedjelje dvadeset orkestara, mahom simfonijskih uz poneki puhački i komorni te jedan tamburaški, iz osam zemalja svijeta sudjelovalo je u sjajno organiziranom festivalu glazbe u austrijskoj prijestolnici. Mladi glazbenici iz Španjolske, Nizozemske, Francuske, Hrvatske, Austrije, Kine i Turkmenistana, sudjelovali su u nizu natjecateljskih i revijalnih koncerata, pohađali radionice i majstorske tečajeve te održali gala koncerte u Zlatnoj dvorani Musikvereina.

„Dirigentu i orkestru želim čestitati na osvojenoj Zlatnoj nagradi i na povijesnom prvom nastupu tambure u Musikvereinu. Ovim putem želio bih se zahvaliti Gradu Križevcima i tvrtkama Radnik, Hidroregulacija, S.K.I.M.T. koji su nam omogućili ovo putovanje. Posebno hvala našoj vjernoj publici koja je jučer u velikom broju bila uz nas u Beču te nas podržala gromoglasnim pljeskom na našem povijesnom nastupu u Zlatnoj dvorani Musikvereina,“ zahvale je uputio predsjednik orkestra Jurica Perharić, među ostalima i Gordani Kapor, direktorici Destinacijske agencije Križevci, koja je vodila 78 Križevčana na jednodnevni izlet autobusom u Beč.

Ovim povijesnim gostovanjem, nastupima i nagradom Gradski tamburaški orkestar Križevci zaokružio je priču koja je započela prije 150 godina, upravo u Križevcima, osnivanjem Tamburaškog zbora „Plug“ – prvog tamburaškog orkestra s dirigentom u svijetu. „Plug“ je osnovan 1874. godine u sklopu studentskog društva pri Kraljevskom gospodarskom i šumarskom učilištu Križevci i djelovao je punih 50 godina. Tradicija skupnog muziciranja tambura u Križevcima nastavila se kroz razna društva, Glazbenu školu Alberta Štrige Križevci, sve do osnivanja Gradskog tamburaškog orkestra Križevci prije nepune četiri godine.

Projekt „150 godina tambure u Križevcima“ obuhvatio je još organizaciju Međunarodnog glazbenog festivala Sonus te ljetnu školu tambure održanu na otoku Pagu. Za sljedeći mjesec najavljen je tradicionalni koncert „Po dragome kraju“, koji će se održati u srijedu, 14. kolovoza u Gornjoj Rijeci. Završni godišnji koncert planiran je za 8. prosinca u Križevcima, kada će biti otvorena izložba u suradnji s Gradskim muzejem Križevci i muzikologinjom Jelkom Vukobratović, koja će prikazati svih 150 godina tamburaštva u Križevcima.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno