Križevčanin Zdenko Premzl proslavio 105. rođendan

U Domu za starije i teško bolesne odrasle osobe Senior Care u Križevcima, okružen štićenicima i osobljem doma, u društvu kćeri Štefanije Šimunić, svoj 105. rođendan danas je proslavio Zdenko Premzl, jedan od najstarijih građana Hrvatske. Preciznije, jedan je od 21 osobe u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku dobivenim nakon popisa stanovništva 2021., koji su tada imali 102 godine, dok ih je starijih zabilježeno još 19.

Zdenko Premzl rođen je 25. srpnja 1919. godine, tada u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kad je američki predsjednik Thomas Woodrow Wilson za osnivanje Lige naroda, preteće Ujedinjenih naroda, dobio Nobelovu nagradu za mir, u vrijeme kad je Križevce već pogodila španjolska gripa, a Kraljevsko više gospodarsko učilište se nakon I. Svjetskog rata selilo u Zagreb i pripojilo Agronomskom fakultetu.

Generacija je američkog jazz pijanista Nat King Colea, a sam je završio križevačku glazbenu školu i svirao prvu violinu u gradskom orkestru, gdje je upoznao i Zvonka Richtera, obnovitelja i voditelja gradske limene glazbe u Križevcima, koji je svirao drugu violinu. Violinu je Premzlu predavao češki glazbenik Hlouchy u razdoblju 1928.-1932., a svirao je i harmoniku u jazz sastavu. Završio je nižu gimnaziju te izučio zanat za mesara, a jedan njegov stari recept za jetrenu paštetu na portalu Coolinarika objavila je prijateljica Merica Mema Hlebec.

– Znao je svirati Straussov valcer “Na lijepom plavom Dunavu”, zatim Chopina i Offenbacha, spomenula nam je kći Štefanija, kazavši da tata nikad u životu nije popio niti kap alkohola, koji je mrzio jer je njegov otac premlad umro od posljedica pijenja alkoholnih pića. Oca opisuje kao velikog radnika koji se volio družiti s prijateljima te je sretan čovjek kakav je život imao, a posebno ga uveseljava kad se čuje s unukama i praunukama.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno