„Mreža slijepih žena“ predstavlja uspjehe žena s oštećenjem vida

Žene s oštećenjem vida nerijetko se nalaze u nezavidnom položaju, jer uz činjenicu što su žene pa nisu ravnopravne s muškarcima na svim područjima, moraju se nositi još i s fizičkim preprekama, kao i dodatnim poteškoćama koje proizlaze iz predrasuda i stereotipa okoline. Mnoge od njih osjetile su na vlastitoj koži dvostruku diskriminaciju, unatoč tome što je nediskriminacija temeljno načelo suvremenog sustava zaštite ljudskih prava. Slijedom navedenog, za aktivno uključivanje, samostalnost, neovisnost i optimalnu kvalitetu života žena s oštećenjem vida nužno je kontinuirano osnaživati žene, jačati njihovo samopoštovanje i samopouzdanje, vlastiti identitet, jačati vještine za upravljanje osobnim životom kao i za njihovo svakodnevno funkcioniranje.

Hrvatski savez slijepih ostvarenju navedenih potreba doprinosi provedbom projekta „Mreža slijepih žena“ uz financijsku podršku Fonda za žene. Cilj projekta je, kroz medijsku kampanju, javnosti prezentirati sposobnosti i uspjehe žena s oštećenjem vida u različitim aspektima života unatoč nizu izazova s kojima se svakodnevno suočavaju. U sklopu projekta snimljena su tri video materijala koji prikazuju tri žene s oštećenjem vida različitih životnih uloga i interesa stvarajući tako temelje za inkluzivnije i ravnopravnije društvo.

“Žene s oštećenjem vida svakodnevno se suočavaju s brojnim preprekama i diskriminacijom u različitim aspektima života, od obrazovanja, zapošljavanja, majčinstva i obitelji,” rekla je Andreja Veljača iz Hrvatskog saveza slijepih. “Ovom kampanjom želimo osvijestiti javnost o njihovim iskustvima i potaknuti promjene koje će osigurati njihovu potpunu inkluziju u društvo, ali i inspirirati promjene u percepciji i ponašanju prema ženama s oštećenjem vida, stvarajući tako temelje za inkluzivnije i ravnopravnije društvo.”

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno