Večeras izložba (pravih) meteorita na Danima meteorita Križevci 2024.

Komadić svemira u ruci, na izložbi u Hrašćini, a večeras i u Križevcima (foto R. Matić)
Komadić svemira u ruci, na izložbi u Hrašćini prije dva mjeseca, a večeras i u Križevcima (foto R. Matić)

Dani meteorita Križevci 2024. nastavljaju se večeras, u petak, 19. srpnja, trećim predavanjem vezanim uz temu meteorita, ali i posebnom atrakcijom prije i poslije predavanja. Radi se o izložbi oko pedeset pravih meteorita koje u svojoj privatnoj zbirci posjeduje večerašnji gost festivala, Domjan Svilković, profesor fizike, koji radi kao učitelj fizike na jednoj osnovnoj školi u Zagrebu.

I izložba i predavanje održavaju se u istom prostoru kao i dosadašnja predavanja, u (klimatiziranoj) Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima. Izložba će biti dostupna za razgledavanje od 19 sati i 30 minuta, a predavanje počinje u 20 sati i 30 minuta.

Nije nužno na izložbu doći na samom početku, već posjetitelji slobodno mogu dolaziti u vremenu između 19:30 i 20:30, čime bi se izbjegla gužva i postigla bolja “protočnost” kroz izložbu. Važno je samo ne zakasniti na predavanje koje počinje u 20:30, na kojem će detaljnije biti objašnjena izložba, a izložba će se moći razgledati još i nekoliko minuta poslije predavanja, nakon čega se zatvara.

Na izložbi moći će se neki meteoriti držati i u ruci, neki će se moći promotriti i kroz mikroskop, a moći ćemo se i izvagati posebnom vagom koja mjeri koliko bismo bili teški na Marsu.

Autor izložbe i predavanja “Meteoriti – dotaknite svemir!”, Domjan Svilković, ovako je najavio svoj večerašnji nastup u Križevcima:

“Što su to meteoriti? Kako ih prepoznajemo? Od kuda sve dolaze? Što smo sve od njih naučili? Kako započeti s vlastitom kolekcijom? To su samo neka od pitanja na koja ćete saznati odgovor na ovom predavanju i pripadnoj izložbi odabranih meteorita iz najveće privatne kolekcije u Hrvatskoj. Imat ćete priliku, možda po prvi puta, vidjeti i uzeti u ruku pravi komad stijene s Mjeseca i Marsa, dotaknuti rukom najstariji mineral u Sunčevom sustavu, proučiti misteriozne kristalne kuglice – kondre – starije od Zemlje, a nakon predavanja moći ćete iskreno reći da ste i stajali na Marsu! Nemojte propustiti ovu priliku da astronomiju doživite na jedan posve drugačiji način – ne teleskopom, već neposredno rukama i mikroskopom.”

Na izložbu i predavanje pozvani su svi zainteresirani građani, a također i na druženje na terasi križevačke zvjezdarnice poslije predavanja, gdje će (uz osvježavajuća pića) u slučaju vedrog neba biti organizirano promatranje neba, posebno promatranje Mjeseca koji će i večeras biti u povoljnom položaju za promatranje teleskopima.

Organizatori Dana Meteorita Križevci su Astronomsko društvo Perzeidi i Gradska knjižnica “Franjo Marković”, a ovaj program financijski podržavaju Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, pa je ulazak za sve posjetitelje slobodan.

Djelić izložbe u Hrašćini 19. svibnja 2024. (foto R. Matić)
Hrašćinski astro, 19. svibnja 2024. (foto R. Matić)
Izložba u Hrašćini 19. svibnja 2024. (foto R. Matić)
Razgledavanje izložbe uz autora, u Hrašćini 19. svibnja 2024. (R. Matić)
Dorjan Svilković na 8. Hrašćinskom astru 19. svibnja 2024. (foto R. Matić)
Koliko sam težak na Marsu? (foto R. Matić)
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno