[FOTO/VIDEO] Romana Orešnik rodnom gradu posvetila pjesmu „Hometown“

Još krajem svibnja ove godine Romana Orešnik Romchi, zagrebačka kantautorica i multiinstrumentalistica rodom iz Križevaca, objavila je autorsku skladbu „Hometown“. Pjesmu koju tportal najavljuje kao pjesmu svjetskog country zvuka napravljenu u maniri najvećih country imena, autorica na platformi YouTube opisuje kao „sjećanje na ljubav izgubljenu zbog straha. Samozatajno i s dubokom glazbenom emocijom, tri su prijatelja oslikala ovo sjećanje u vječnost.“

Uz samu autoricu koja je skladala glazbu, tekst s njom supotpisuje Sonja Mrnjavčić, a aranžmane i produkciju Igor Arlović, Miroslav Lehpamer i Josip Tocilj. Snimatelj je bio Sven Pavlović u Sunday Studios, a za miksanje i masteriranje bio je zadužen Jelenko Hodak iz Greenhill Studio.

– Momci koji su oživjeli pjesmu „Hometown“: Igor Arlović, koji je i okupio ovu sjajnu družinu, odsvirao je dionice na pedal steel i električnoj gitari, maestro Josip Tocilj je proplakao na Hammondu i sjajan, mudar i kreativan Miroslav Miro Lehpamer za bubnjevima, objavila je Romchi na Facebooku uz fotografiju koju je ovjekovječila Kristina Šafran.

Romana Orešnik Romchi vrsna je glazbenica, kantautorica, vokalistica, gitaristica i bas gitaristica koja svoj izvođački i autorski rad započinje u rodnim Križevcima, gdje je završila glazbenu školu, s lokalnim ženskim rock-sastavom „Bube“ s kojim nastupa diljem bivše države i Europe te snima studijski album.

Kako u svojoj knjizi „U (g)radu i zabavi – etnografija križevačkih glazbenika“ navodi križevačka etnomuzikologinja doc. dr. sc. Jelka Vukobratović, „zabavno-glazbeni i rock-sastav Bube bio je jedan od dugovječnijih lokalnih bendova. Članice Buba okupile su se putem crkvenoga zbora i počele svirati još kao osnovnoškolke krajem 1980-ih. Njihove aktivnosti intenzivirale su se početkom 1990-ih, oslanjajući se u početku na crkvenu infrastrukturu, ali i nastupe na događanjima u gradu i okolici. Osim na križevačkom području, bend je povremeno nastupao i u inozemstvu. Prema razgovoru s basisticom Romanom Orešnik, bend je osvojio prvu nagradu na Uskrs festu ranih 1990-ih, nakon čega im je crkva organizirala turneju po Austriji. Bend je prestao djelovati nakon 1995., kada su članice završile srednju školu, a jedino je Romana Orešnik nastavila glazbenu karijeru, djelujući kao instrumentalistica, pjevačica i autorica.“

Nekoliko godina je provela u Koprivnici gdje je i u grunge bandu „Abyss“ svirala bas gitaru. Nešto kasnije u Zagrebu između ostalih započinje suradnju sa Davorinom Bogovićem sa kojim je nominirana za nagradu Porin u kategoriji najboljeg rock izvođača te sa mnogim drugim glazbenicima kao instrumentalist i vokal. Nakon Bogovića surađuje i sa Ivankom Mazurkijević u grupi „Stampedo“ kao basistica i stalni član. Autorica je pjesme „Mogu sama“ na albumu Jelene Radan i drugih izvođača sa područja duhovne glazbe.

Orešnik je danas učiteljica pjevanja, basistica u kultnom zagrebačkom rock-sastavu „Corto“ s kojim radi na novom, povratničkom albumu, aktivno snima vlastiti autorski materijal sa svojim bandom te nastupa po pozornicama u zemlji i inozemstvu u duetu s Josipom Pavlovićem s kojim izvodi blues, rock, američki folk i country.

Vezano
1 komentar
  1. Renata piše:

    Odlično ! Sve pohvale za Romanu i djevojke. Bile su super.

Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno