[FOTO] U tijeku inovativni ljetni obrazovni program za mlade solo i operne pjevače

Nakon što je u veljači ove godine održan trodnevni majstorski tečaj za mlade pjevače sa svečanim završnim koncertom, Križevci su tijekom srpnja ponovno domaćin međunarodnim predavačima i sudionicima, ovoga puta na prvom izdanju Međunarodnog ljetnog studija opere (International Summer Opera Studio, ISOS) u organizaciji Musica Masterclass i SindCo Crisium d.o.o. te suradnji s Glazbenom školom Alberta Štrige i Pučkim otvorenim učilištem Križevci. Glavna inicijatorica i realizatorica ovog jedinstvenog obrazovnog programa je križevačka profesorica solo pjevanja Ana Majdak Fak.

„Ovaj program sam prvi put inicirala ove godine. Do sad smo imali kratke seminare koje je također vodio maestro Alessandro Cadario, talijanski dirigent. Odlučila sam ovo ljeto napraviti operni studio koji uključuje opsežno učenje, a isti smo usmjerili mladim opernim pjevačima. Ovaj tjedan smo krenuli, a sve do 21. srpnja radimo s profesionalnim pjevačima, radi se o studentima 2. i 3. godine akademija ili opernim pjevačima koji se operom bave već dulje vrijeme,“ istaknula je profesorica Majdak Fak, zahvalivši nam ujedno na medijskoj podršci koju smatra bitnom za projekte poput ovoga.

U sklopu ISOS-a najprije je od 4. do 7. srpnja održana škola pjevanja za početničku skupinu deset učenica križevačke Glazbene škole, nakon čega su kao završnu produkciju u Hrvatskom domu 8. srpnja izveli “Ljubav jedne pastirice”, kratku komičnu operu na temu i glazbu W. A. Mozarta “Bastien und Bastienne”. Predavač i dirigent bio je talijanski dirigent svjetskog glasa Alessandro Cadario, korepetitor i asistent dirigenta bio je zagrebački student dirigiranja, mladi Križevčanin Martin Pleše, a za vokalnu pripremu i režiju bila je zadužena Ana Majdak Fak.

U narednih tjedan dana, od 14. do 22. srpnja održava se program za mlade profesionalce, kako bi im se pomoglo u stjecanju neophodnog iskustva izvođenja na velikoj pozornici, ali i promicanju vlastite karijere na društvenim mrežama te održavanju mentalnog zdravlja. Nedjeljni, uvodni dan majstorskog tečaja s maestrom Cadariom već su pohodili Zala Gril iz Slovenije i Gomotsegang Henry Nyatshane, samouki tenor iz Botsvane:

„Vrlo je ugodno iskustvo što sam ovdje, imate prelijep grad i odlične ljude, nadam se da bih ovdje mogao ostati i učiti o pjevanju. U Botsvani nemamo priliku pohađanja škola opere, nedostaje nam infrastruktura. Ovdje sam jer sam na Facebooku pronašao objavu o organizaciji ovog programa, odlučio sam se prijaviti i moja je prijava prihvaćena. Naučio sam jako puno, a vjerujem da ću steći još mnoga znanja u Križevcima,“ istaknuo je 26-godišnji Henry.

U ponedjeljak im se pridružilo preostalih pet polaznika, među kojima i Hilma Wikström iz Švedske: „Sopranistica sam iz Švedske, a trenutno živim u Beču. Sviđa mi se vaš grad, ovo je prvi puta da sam u Hrvatskoj. Tu sam od nedjelje, prvi utisak je odličan, osim što je vruće. Program je odličan, do sad sam mnogo naučila u vrlo kratkom vremenu. Smatram da je okolina odlična za učenje, a svi su ljudi vrlo ljubazni.“

Uz maestra Cadarija, u predavačkom timu su i pijanist i skladatelj doc. art. Filip Fak, ravnatelj Zagrebačke filharmonije i zamjenik pročelnika 5. odjeka za klavir, orgulje i čembalo Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, zatim kulturna menadžerica Barbara Minghetti, direktorica kazališta u Comou i festivala Verdi Off te predavačica na Sveučilištu u Parmi, pokretačica Musica Masterclass Ana Majdak Fak te specijalistica za marketing i društvene mreže Matea Baraba.

Prvi trodnevni majstorski tečaj bračni par Fak organizirali su još u veljači prošle godine, čime je započela plodna suradnja s maestrom Cadariom koji je u Križevcima postao redovit gost. Program ISOS su pokrenuli kao odgovor na stvari koje nedostaju u formalnom obrazovanju, ističe Majdak Fak, stoga se to na ovaj način želi nadoknaditi: „Važno nam je i da mladi ostanu svoji, originalni, o tome mogu pričati iz aspekta vokalne tehnike gdje mi je važno da zadrže svoj prirodan glas i da ga nauče pravilno emitirati. U muzičkom, pa i glumačkom izričaju iznimno je važno da pojedinac zadrži svoje karakteristike.“

„Činjenica da sam tu znak je da u potpunosti podržavam temeljnu ideju i ciljeve ovog programa, otkrio nam je maestro Cadario, „iznimno mi je zanimljiv Anin i Filipov stil učenja koji uključuje mlade ljude iz mnogo različitih država. Odlično je što smo ovdje u Križevcima, mišljenja sam da ovaj program možemo dodatno razvijati u budućnosti, tome svi težimo. Kroz godine ćemo pokušati skupiti sve više polaznika, možda ćemo jednog dana okupiti i orkestar. Važno je da program učinimo atraktivnim kako bi mladi bili voljni sudjelovati.“

Rezultate njihova marljivog rada križevačka će publika moći vidjeti na završnoj produkciji, gala koncertu opernih arija u ponedjeljak, 22. srpnja u Velikoj dvorani Hrvatskog doma. Koncert počinje u 20 sati, a ulazak je slobodan.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno