Gradski tamburaški orkestar Križevci nastupa u Zlatnoj dvorani Musikvereina

U sklopu 10. izdanja Svjetskog festivala orkestara “One Future”, koji će se od 25. do 28. srpnja 2024. godine održati u Beču, Gradski tamburaški orkestar Križevci nastupiti će na gala koncertu u prestižnoj Zlatnoj dvorani Musikvereina, i to u nedjelju, 28. srpnja 2024. godine s početkom u 15:30 sati. Zlatna dvorana smatra se najljepšom i akustički najpogodnijom dvoranom na svijetu u kojoj je čast nastupati i najvećim glazbenicima.

Nastup križevačkog orkestra, pod ravnanjem dirigenta Igora Kudeljnjaka, ujedno će biti i prvi nastup svirača tambura u ovoj svjetski poznatoj dvorani. Ovim povijesnim trenutkom za tamburaštvo, Križevce i Hrvatsku, zaokružit će se priča od početaka skupnog muziciranja prije 150 godina do današnjih nastupa tamburaškog orkestra na najvećim svjetskim pozornicama.

Križevački tamburaški orkestar nastupit će i dan ranije, u natjecateljskom dijelu festivala kao jedini tamburaški među simfonijskim orkestrima, u subotu, 27. srpnja u 14:40 sati u najmodernijoj bečkoj koncertnoj dvorani MuTh. Na festivalu sudjeluje 23 orkestra iz 11 zemalja svijeta, koji će održati ukupno sedam svečanih koncerata u dvoranama diljem Beča. Ograničen broj besplatnih ulaznica dostupan je online za oba nastupa križevačkog orkestra.

Prije 150 godina osnovan Tamburaški zbor “Plug”, prema dosad dostupnim podacima, prvi je tamburaški orkestar s dirigentom u svijetu. “Plug” je osnovan u sklopu studentskog društva pri Kraljevskom gospodarskom i šumarskom učilištu Križevci. Orkestar je postojao punih 50 godina te je održao svoj posljednji i ujedno slavljenički koncert prije točno stotinu godina.

Nakon “Pluga” tradicija skupnog muziciranja tambura u Križevcima se nastavila kroz razna društva, Glazbenu školu Alberta Štrige Križevci sve do osnivanja Gradskog tamburaškog orkestra Križevci. Pokrovitelji projekta su: Grad Križevci, Ministarstvo kulture i medija, Croata i Škatuljica. Sponzori i donatori koji su omogućili putovanje u Beč su Grad Križevci, Radnik d.d., S.K.I.M.T. d.o.o. i Hidroregulacija d.o.o.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno