Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1472

Križevačka zvjezdarnica iz perspektive križevačkog meteorita dok je padao (foto iz arhive AD Perzeidi)
Križevačka zvjezdarnica iz perspektive križevačkog meteorita dok je padao (foto iz arhive AD Perzeidi)

Na početku najavljujemo Dane meteorita Križevci 2024 Astronomskog društva Perzeidi koji se održavaju između 12. i 25. srpnja.

U Temi Krugova slušamo posljednji, četvrti nastavak tribine pod nazivom Kaj bumo jeli? održane 24. svibnja navečer u okviru 20. Culture Shock Festivala na krovnoj terasi Kozmološkog centra u Križevcima. Gosti su bili dr. sc. Matea Habuš s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima i dr sc. Mario Ščetar, izvanredni profesor na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a moderator je bio Martin Topljak, magistar agrobiznisa i ruralnog razvoja, u ime Udruge P.O.I.N.T. kao organizatora.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Nordijska mitologija: Priče iz svijeta bogova, divova, čudovišta i junaka Toma Birketta i Isabelle Mazzanti, u kutku za mlade Izgubljeni gospodin Kovač: Obiteljska horor bajka za djecu i mlade Moree Banićević i Petre Brnardić, na odjelu beletristike 24 sata u životu jedne žene; Leporella Stefana Zweiga, a na stručno-znanstvenom odjelu Hrvatsko slikarstvo simbolizma i secesije Petre Vugrinec.

Na današnji datum rođeni su Elias Howe, Jan Neruda, John Archibald Wheeler, Ben Roy Mottelson, Helena Buljan, Tom Hanks, Mirna Mihelčić i Chris Cooper, Ladislav Napuljski prodao je Dalmaciju Veneciji, počela je gradnja Karlovoga mosta u Pragu, pogubljeni su Božidar Adžija, Otokar Keršovani, Ognjen Prica i Zvonimir Richtmann, umrli su Jan van Eyck i Amedeo Avogadro.

U Vijestima Krugova govorimo o izložbi Made in America, o Kući stabla svijeta, te o Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno govorimo o prolascima asteroida pored Zemlje, o budućnosti Međunarodne svemirske stanice, o kineskim astronautičkim planovima, o novoj europskoj raketi, o simuliranju boravka čovjeka na Marsu, a na kraju detaljno izlažemo program Dana meteorita Križevci koji počinju 12. srpnja.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Pierrea Cochereaua, Ottorina Respighija, Giovannija Bononcinija, Davida Diamonda, Courtney Love, te grupa AC/DC, Styx i Simple Minds.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1472 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 9. srpnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

Važna napomena: sljedeća emisija Ne dirajte mi krugove na rasporedu je nakon ljetnog odmora, u utorak, 3. rujna!

https://prigorskiradio.hr/livestream/

Vezano

Komentari su zatvoreni.