[FOTO] Prvi dan Brundanja 2024: Baretov blues i riječka žestina

Jučerašnjim koncertima bendova Jonathan, Let 3 te Goran Bare i Majke započeo je Craft, Rock & Street Food Festival Brundanje. Već nekoliko godina u dvorištu Pivovare Medvegrad (Huzjanova 36, Zagreb) ekipa pivovare nekoliko dana u godini umjesto piva proizvodi sasvim drugačiji, kulturni proizvod.

Ovogodišnje otvorenje Brundanja oduševilo je brojne posjetitelje, svoje mjesto na prvom danu festivala mogli su rezervirati ljubitelji indie rocka, žestokog rock’n’rolla i bluesa. Večer je otvorio riječki bend Jonathan, sastavljen od nekadašnjih članova Leta 3, Saliona, Pasa i Mandrila. Podsjetivši publiku na svjetske kreatore “novog” zvuka poput bendova Franz Ferdinand i Queens of the Stone Age, riječka je petorka čvrstom svirkom pokazala kako se ne šali. Iako je njihov koncert bio prvi i krenuli su dosta rano, s obzirom na činjenicu da je petak bio radni, u dvorištu Pivovare Medvedgrad broj posjetitelja nije bio problem.

Nakon Jonathana pozornicu festivala preuzela je jedna od najvećih legenda glazbene scene naših prostora, Goran Bare, koji je s Majkama održao koncert za pamćenje. Bare i Majke otvorili su svoj dio večeri s nekoliko melankoličnih, tužnih pjesama poput Krvarim od dosade i Rođen za suze. Neočekivanu količinu energije Bare je ispalio pjesmama Fantastična vatra i Budi ponosan.

Majke danas čine Alen Tibljaš (bubanj), Krunoslav Domaćinović (gitara), Davor Rodik (slide gitara), Mario Rašić (bas gitara) i Gojko Tomljanović (klavijature). Bend iznimnih glazbenika s Goranom Baretom nastupa već nekoliko godina.

Nakon odsvirane Vrijeme je da se krene publika je bend uspjela nagovoriti na bis u kojem su okupljene počastili vječnim hitom Put ka sreći.

Za kraj prve večeri ovogodišnjeg Brundanja uslijedio je koncert Leta 3, benda koji je hrvatsku prošle godine pjesmom Mama ŠČ predstavio na Euroviziji. No, kako Brundanje okuplja prekaljenu rock publiku, većina prošlogodišnji hit smatra nebitnim pokraj stvari s prvijenca Two dogs fuckin´, live albuma Živa pička ili pak Bombardiranja Srbije i Čačka.

Već više od dvadeset godina Damir Martinović Mrle (bas gitara) i Zoran Prodanović Prlja (vokal) nastupaju s pomlađenom gitarističkom postavom koju čine Matej Zec Knki i Dražen Baljak. Prije nekoliko godina, ovoj se postavi Letovaca pridružio bubnjar Ivan Bojčić.

Koncertni spektakl započeli su s Dramom te hitovima Vjeran Pas i Sedmi kontinentio. Nakon toga, Mrle je otpjevao svoju dionicu u pjesmi Mamne baneta. Večer je kulminirala pjesmom Izgubljeni čijoj je izvedbi prethodilo bacanje perja na pozornicu te otpuhivanje na publiku. Ova je tradicija potekla još od koncerata Termita, riječkog punk benda koji je Mrle osnovao u svojim mladim danima. Ovakva perjana jedan je od razloga zašto je Let 3 uvijek završno ime večeri. Nakon ovakvog tretmana pozornice nitko ne bi poželio svirati nakon njih. No, taj se fenomen može pripisati čvrstom zvuku i spektaklu koji uvijek pripreme, zaslužuju biti headlineri.

Osim u koncertima, publika na Brundanju uživa u bogatoj gastro ponudi i izvrsnom craft pivu Pivovare Medvedgrad koje je u ponudi po festivalskoj cijeni od 3 eura (sve vrste piva).
Na drugoj večeri Brundanja nastupiti će Savršeni Marginalci, Kojoti, Jura Stublić i Film te Pips Chips & Videoclips.

“Godinama pričaju ima nas malo, a sve nas je više”. Sretan 30. rođendan Pivovari Medvedgrad, Brundajte još dugo!

Vezano

Komentari su zatvoreni.