[FOTO] Uhodana ekipa križevačkih rekreativaca istrčala 450 kilometara

Četvrti put zaredom, rekreativci iz AK Križevci proteklog su vikenda sudjelovali na “najluđoj trci u regiji” (izvan regije ima još luđih), na Nexe Croatia Backyard Ultra na jezeru Lapovac pored Našica. Iz godine u godinu broj Križevčana je tamo sve veći, sad ih je trčalo osam, a sljedeće godine će im se pridružiti i ženske članice kluba, već su najavile. Riječ je o ultramaratonskoj utrci po stazi dugoj 6706 metara u kojoj je pobjednik onaj tko najdulje ostane u utrci. Brzina u ovoj utrci nije važna, jedino na što trkači moraju paziti jest da krug od 6706 metara završe u jednome satu jer u utrci ostaju oni koji budu na puni sat na startnoj liniji, spremni za novi krug.

U petak u 18 sati na startu su bili Toni Jukica, Zvonimir Mesić, Alen Lukinović, Saša Brumen, Alen Pavliček, Ivan Mušlek, Sandro Novosel i Ivan Višak i uz njih Bjelovarčanka Nina Sudarević, već drugi put članica “križevačke ekspedicije”. Njih devetero imalo je devet taktika. Višak je trčao brzo (bilo je krugova u kojima je bio najbrži) kako bi dobio “višak” vremena za odmor do novog starta, dok je trener Pavliček prva tri kruga išao sporo kako bi se što manje umorio, no pazeći da krug završi na vrijeme, unutar jednog sata. Onda je četvrti “stisnuo” da se ipak stigne okrijepiti. Ostatak ekipe trčao je po osjećaju, koji put brže, koji put sporije jer je i vrijeme bilo teško, vruće uz puno vlage u zraku.

Nitko se nije žalio ni na vrućinu ni na vlagu. Za prve krugove trebali su sunčane naočale, a već na četvrtom su trčali s naglavnim svjetiljkama koje su cijelu noć svijetlile oko jezera. U logoru koji su podigli uz obalu jezera blizu startne linije, podržavali su jedni druge, pomagali vraćati startne brojeve na svaku suhu majicu koju bi u kratkoj pauzi uspjeli promijeniti, podsjećali se međusobno da treba nešto i pojesti, nadoknaditi izgubljenu tekućinu, nadopuniti bateriju na satu… Iako je svaki od njih sam odradio svoje kilometre, nama promatračima djelovali su kao dobro uhodani tim u kojem je svaki kotačić imao ulogu i bio važan za zajednički uspjeh. Križevačka dugoprugaška družina nanizala je respektabilan broj kilometara, čak 450. Višak i Novosel su završili po 12 krugova, Jukica 11, Mušlek 8, Brumen, Lukinović, Mesić i Pavliček 6 i svi su stali kad je trebalo. Mogli su još, ali nema potrebe, pametnije je (naučili su već) kući se vratiti bez ozljeda i s planovima za novu trku.

Ova utrka je licencirana, poštuje sva zadana pravila koja je osmislio Lazarus Lake, organizator Barkley Marathonsa. Ideja za dužinu kruga nastala je od formule: 100 milja podijeljeno na 24 sata je 4.166 milje, odnosno 6706 metara. To znači da će svatko tko istrči 24 kruga i ostane na stazi 24 sata, zapravo istrčati točno 100 milja. Utrke koje poštuju ova pravila trče se širom svijeta, a u Hrvatskoj je prvi put održana pod Hrvatskim atletskim savezom kao službena disciplina. U Našicama na Lapovcu ove se godine natjecalo 136 trkača,pobijedio je Mađar Gjula Sa’rosi istrčavši 31 krug, odnosno 207.886 km, dok rekord staze drži Tomislav Poljak s istrčana 32 kruga. Naši se sigurno vraćaju i sljedeće godine, još bolje organizirani i pripremljeni, no Poljakov rezultat ne planiraju poljuljati. Zasad.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno