Rasprava još traje – većina u Gradskom vijeću podržala osnivanje energetske tvrtke i rebalans proračuna

Zahtjevom vijećnika Gorana Hrga za izmjenom redoslijeda točaka na dnevnom redu, otvorena je večeras 21. sjednica Gradskoga vijeća u križevačkoj kino dvorani. Hrg je tražio da se o osnivanju nove tvrtke raspravlja prije nego što se rebalansom osiguraju novci za nju, a vijećnici su to jednoglasno prihvatili. Rasprava se razvila već pod prvom točkom na izvješću o radu Križevačkog poduzetničkog centra i u njoj su sudjelovali vijećnici Goran Hrg, Ivan Majdak, Denis Maksić, Siniša Španić i Marko Vrbanec. Zanimali su ih financijski podaci o korištenju javnih bicikala i naplati parkiranja, ali i novim zapošljavanjima u KPC-u, projektu Zdravo Križevci, punionici meda te o Večeri vina i čvaraka na Spravišču, koju također organizira KPC.

Direktorica KPC-a trebala bi volonterski voditi i novo poduzeće Križevci energija koje Grad želi osnovati, otkrio je gradonačelnik. Naime, nova tvrtka će se baviti proizvodnjom energije, njenim transportom, skladištenjem, trgovinom i organiziranjem tržišta energijom, poslovanjem s nekretninama, promidžbom i djelatnosti javnog informiranja. Lokacija buduće elektrane je Trstenik i trebala bi imati priključnu snagu 4.8 MW.

Zamišljeno je da se preko tog poduzeća vrši investicija u veliku elektranu. Cilj je dokapitalizirati poduzeće ulozima građana. Siguran sam da ćemo ulaganjima građana, po čemu ćemo biti jedinstveni, osigurati potrebna sredstva. Po sadašnjim cijenama, gradnja elektrane vrijedna je 3 milijuna eura“, objasnio je Rajn. Uz dosadašnja ulaganja Grada, taj novac očekuju prikupiti od građana.

Kad vidim ovakve planove uvijek se pitam koji je interes mog grada za nečim takvim, ja ga ne vidim. Već sedam godina pričate o velikim projektima, a projekata nema. Za mene ovo nije odgovorno raspolaganje javnim novcem“, rekao je Majdak. Vijećnika Hrga, Španića i Antonija Sirovca zanimali su modeli upravljanja novom tvrtkom

Što ako nam se dogodi da ne uspijemo dokapitalizirati i prikupiti novac od građana, hoće li Grad tada uložiti novac koji nedostaje za izgradnju elektrane“, pitao je Sirovec. “Ako do toga dođe onda ćemo razmatrati druge koncepte“, kratko je rekao Rajn. Osim 10 tisuća eura osnivačkog kapitala, društvu se prenosi i projektna dokumentacija za koju je Grad već utrošio 140 tisuća eura. Odluku o osnivanju podržalo je 12 vijećnika vladajuće većine, pet je bilo suzdržanih i jedan protiv.

Uz podršku 12 vijećničkih ruku, odbijeno je svih pet amandmana koje je Denis Maksić uložio na prijedlog rebalansa proračuna, a predložio je da se osigura novac za radne bilježnice učenicima. Rebalans proračuna, povećan na 31.2 milijuna eura, prihvaćen je s 12 glasova za, dva glasa protiv i četiri suzdržana. Raste izdvajanje za mjesne odbore i za zaposlene u gradskom dječjem vrtiću, zatim za nerazvrstane ceste, 500 tisuća eura namijenjeno je za preuređenje prostora poliklinike Medikadent gdje se planira dječji vrtić, po 80 tisuća eura predviđeno je za natkrivanje teniskih terena i obnovu sanitarnih čvorova u sportskoj dvorani, a 300 tisuća eura za asfaltiranje dijela Ulice Franje Tuđmana i izgradnju parkirališta uz sjevernu stranu parka.

Još 400 tisuća eura osigurava se za izgradnju punionice za električne autobuse, perona, okretišta i stajališta za javni prijevoz koji će se, najavio je gradonačelnik, uvesti do kraja ove godine. Za još 360 tisuća eura povećavaju se stavke za izgradnju i unaprjeđenje biciklističkih staza pa se ovogodišnjim proračunom za to izdvaja gotovo milijun i pol eura.

Vezano
2 komentara
  1. Nitro Biber piše:

    Kako vas nije sramota!!??Pa dali ima nekoga tko gleda par kilometara od rubova grada?Bez nogostupa ili pješačke staze,u 21. stoljeću a u stvarnosti u 19. tom…..Dobro da krave i volovi ne vuku kola sa seljacima koji dolaze u grad kod liječnika,obaviti poslove u banci ili općini,djeca koja idu u školu.Dobro da je struja došl u svako selo….Čemu ta firma za proizvodnju el. energije?Opet prevara u kostimu “održivosti i zelene tranzicije”.Naivci nek ulože u to,jedva čekam da im propadne ulog!Sve se plaća,sve se vraća.

    1. Nino Vukalović piše:

      Ni u gradu nije ništa bolje, nema gdje nije raskopano, umjesto da završe jedno, oni započnu na više mjesta odjednom i onda sve stoji. Ja sam skoro pa u centru, ulice Frana Gundruma (jedan dio) i Frana Galovića nemaju nogostup ni pješačku stazu, od proljeća nema ni asfalta zbog aglomeracije, radi se puževom brzinom i tko zna kad će biti gotovo, živimo skoro kao da smo u 19. stoljeću, a rokove za završetak redovno produžuju. Svako jutro je lutrija jer ne znaš hoće li isključiti vodu ili plin zbog radova, ili hoće li kamion blokirati ulicu (koja je jednosmjerna) pa se ti vraćaj natrag i skroz okolo idi samo da dođeš kući. Mislim da bi ipak trebao biti prioritet rekonstrukcija ulica i zgrada u gradu (mislim na one rugobne ruševine u centru grada) a nakon toga neka osnivaju tvrtke za tko zna što.

Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno