Kad se male ruke slože – srednjoškolci i Gradska knjižnica postavili kućicu za knjige

Križevčani od danas više nemaju izgovora za nečitanje. Da bi čitali knjige ne trebaju ni novac ni člansku iskaznicu knjižnice, dovoljna je volja i pristojnost, zapravo odgovorno ponašanje prema tuđoj imovini. Naime, u centru grada, ispred Turističko-informativnog centra postavljena je kućica s knjigama koje se slobodno mogu posuđivati i čitati, a očekuje se da ih i uredno vraćamo. Otvorili su je učenici Srednje škole “Ivan Seljanec” koji su je i izgradili, dok je “stanare” osigurala Gradska knjižnica “Franjo Marković”.

Suradnju gradske ustanove i škole pohvalio je gradski pročelnik zadužen za kulturu i obrazovanje Sandro Novosel pozvavši učenike i građane da što više koriste knjige jer je, rekao je, “čitanje znanje, a znanje moć“, s čime se složila ravnateljica škole Gordana Juran Ratković. Njeni učenici su, pod mentorstvom nastavnika Mihaele Nemčić i Zorana Kuharovića, još jednom teoriju pretvorili u praksu i od toga će imati koristi svi koji žele čitati. Da kućica s knjigama nikad ne bude prazna, brinut će knjižničar iz gradskog bibliokombija Igor Kuzmić, a naša je knjižnica zasad među malobrojnima koje nude i organiziraju ovakvu uslugu.

Misija svih knjižničara, književnika, pisaca, pa i nastavnika i učitelja, jest da knjiga dopre do čitatelja, a postavljanjem kućica za knjige, gdje će svatko moći uzeti, posuditi, vratiti ili zamijeniti knjige, knjižnica stvara nove kontakte s publikom i doslovno – poziva na čitanje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.