Predavanje o ikonopisanju sutra u katedrali

Autor prvoga sustavnoga uvoda u teologiju ikone Krunoslav Kolar u petak i subotu 21. i 22. lipnja gostuje u križevačkoj katedrali na predavanju o ikonopisanju. Govorit će o pojmu ikona, njezinoj aktualnosti u ekumenizmu, duhovnosti i umjetnosti, dat će kratki povijesni razvoj nastanka bizantske ikone i osnove procesa slikanja ikona. Bit će riječi, najavljuje, o simbolici ikone, odnosu ikone i pralika te odnosu ikone i molitelja, ali i o pokretu protivljenja ikonama kao i teološkom odgovor na njega. Ikonopis je inače posebna slikarska tehnika kojoj su korijeni u ranom kršćanstvu, a vrhunac je dosegla u doba Bizanta.

Predajem kolegij koji se zove “Ikonopis”, ali osobno nemam dara pisati ikone nego pisati o ikonama pa ću onda o njima govoriti iz teološke perspektive, s ciljem da se shvati svojevrsna sakramentalnost ikone“, najavio je predavač.

Predavanje će se održati u petak 21. lipnja od 16 sati te u subotu 22. lipnja od 9 sati u prostorijama biskupske rezidencije križevačke katedrale. Ikonopisanje je inače kolegij u sklopu eparhijskog trogodišnjeg Studija istočne kršćanske duhovnosti, a ovo predavanje je otvoreno za javnost. 

Vezano

Komentari su zatvoreni.