Potpisani ugovori za privremeno financiranje centra za gospodarenje otpadom

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske Piškornica d.o.o. i Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije potpisali su ugovor o privremenom sufinanciranju izgradnje tog centra s iznosom od 5.6 milijuna eura iz državnog proračuna. Ugovorom je definirano da će taj novac privremeno zamijeniti sufinanciranje iz EU fondova i omogućujući neometan nastavak projekta.

Naime, za izvođača radova na izgradnji centra izabrana je slovenska tvrtka Kostuk koja je ponudila najpovoljniju cijenu, oko 90 milijuna eura, što je za 40 milijuna više od planiranog. Zbog teškoća u provođenju postupka javne nabave, Vlada je u travnju donijela odluku da će se izgradnja i nabava opreme za RCGO Piškornica financirati iz državnog proračuna do novih ugovora iz Programa Konkurentnost i kohezija.

Ovaj ugovor omogućava neprekinutu realizaciju projekta Piškornica, čime se osigurava postizanje ciljeva definiranih strateškim i planskim dokumentima Republike Hrvatske u području gospodarenja otpadom. Realizacija projekta značajno će unaprijediti sustav gospodarenja otpadom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, doprinoseći održivom razvoju i zaštiti okoliša“, priopćili su iz RCGO Piškornica.

Ugovor su potpisali Marija Vučković, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen i direktor Piškornice Mladen Ružman. Kad Piškornica bude izgrađena, u našoj županiji bi se trebao zbrinjavati miješani komunalni otpad iz Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, što je oko 500 tisuća stanovnika u 110 općina i gradova.

Vezano

Komentari su zatvoreni.