Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1467

Voditeljica projekta CroCube Daniela Jović govori o projektu na 8. Hrašćinskom astru 19. svibnja (foto R.Matić)
Voditeljica projekta CroCube Daniela Jović govori o projektu na 8. Hrašćinskom astru 19. svibnja (foto R.Matić)

Na ovogodišnjem, 8. po redu Hrašćinskom astru, festivalu koji je posvećen Hrašćinskom meteoritu ali i svemiru općenito, na posljednjem danu festivala, 19. svibnja, Daniela Jović, voditeljica projekta CroCube, održala je predavanje o skorašnjem lansiranju prvog hrvatskog (nano)satelita. Slušamo prvu polovinu tog predavanja.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Mitološka čudovišta i fantastična bića: Iz cijeloga svijeta urednika Mire Božića, na odjelu stripa Mobius Jeana Pierrea Pécaua i Igora Kordeja, na odjelu beletristike Skuhati medvjeda Mikaela Niemija, a na stručno-znanstvenom odjelu Zora svega: Nova povijest čovječanstva Davida Graebera i Davida Wengrowa.

Na današnji datum rođeni su Antun Vrdoljak i Dennis Weaver, predstavljen je balon na topli zrak, dodijeljena je prva Pulitzerova nagrada, umrli su Giovanni Giacomo Casanova i Nikola Mašić.

U Vijestima Krugova govorimo o projektu Zagrebački kvartovi kulture, o našem nastupu na Svjetskoj izložbi EXPO 2025. u Osaki, te o Danima špilje Vindije.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno govorimo o kineskom uspjehu na Mjesecu, o novom odgađanju lansiranja Starlinera, o jutarnjem poravnanju planeta i o aktivnostima Astronomskog društva Perzeidi na predstojećem Križevačkom velikom spravišču.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Stanisława Moniuszka, Agathe Ursule Backer Grøndahl, Bruna Bettinellija, Ibrice Jusića, te grupa Chui, Prljavo kazalište i Azra.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1467 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 4. lipnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

https://prigorskiradio.hr/livestream/

Vezano

Komentari su zatvoreni.