Izabrane najbolje zlatne kapljice i čak tri gradonačelnikova vina

Graševina Zorana Štaubera šampion je izložbe, a chardonnay Mladena Kešera i rajnski rizling hobi vinara Ivana Vrabeca proglašeni su šampionima Križevačkih goric 2024., prekjučer na zajedničkoj izložbi Zajednice vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Udruga vinogradara i vinara „Bilikum“ u Križevcima. Gradonačelnikovim vinima koja će predstavljati vinsku cestu Križevačkog prigorja proglašeni su kleščec od vinara Dragutina Kamenjaka, mješavina bijelih sorti od vinara Denisa Bužića i pinot sivi od vinarije Zadruge Podolski. Najbolje vino izvan granica RH je frankovka rose koju je proizveo vinar Ilia Csaba.

Na izložbu je pristiglo 132 uzorka vina s područja Kalničkog vinogorja, Prigorje – Bilogora, Dugoselsko – Vrbovečko, Koprivničko-Đurđevačkog vinogorja, Varaždinskog, Ludbreškog te iz Rumunjske i Csurga iz Mađarske. Prevladavale su bijele sorte vina, a posebno mješavine i graševina, te čak šest uzoraka autohtone sorte kleščec.

Povjerenstvo za organoleptičko ocjenjivanje vina sastavljeno od deset certificiranih ocjenjivača je, pod stručnim vodstvom predsjednice doc.dr.sc. Ana-Marije Jagatić Korenike, ocijenilo sve uzorke i dodijelilo jednu veliku zlatnu medalju, 42 zlatne, 54 srebrne, 26 brončanih i 5 priznanja.
Organizacija izložbe vina je mukotrpan posao, kao što je i rad svakog vinogradara u goricama i podrumu, ali nitko mu ne može oduzeti zadovoljstvo kad ga pajdaši i pajdašice pohvale za dobru zlatnu kapljicu”, poručili su iz Udruge “Bilikum” u nadi da će se nastaviti ulagati u kvalitetu i promociju lokalnih vina.



Vezano

Komentari su zatvoreni.