Zagrebački kvartet svira u Križevcima

Glazbena škola Alberta Štrige poziva na još jedan koncert klasične glazbe u četvrtak 16. svibnja u 19:30 u svoju Koncertnu dvoranu, gdje će svirati najstariji hrvatski komorni ansambl – Zagrebački kvartet. Izvodit će djela Firšta, Beethovena i Smetane, ulazak je slobodan. Sastav ansambla kroz godine se mijenjao, a od sezone 2017./18. članovi su Davor Philips, Hrvoj Philips, Martin Jordan i Martin Krpan.

Zagrebački kvartet prvi je koncert održao 25. travnja 1919. godine. Prvu postavu činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri, redom profesori na konzervatoriju u Zagrebu. Tijekom prvih desetljeća, u Kvartetu su se izmijenili brojni glazbenici, no već tad je uspostavio visoke kriterije djelovanja koji ga i danas čine okosnicom zagrebačkog i hrvatskog kvartetskog muziciranja. Repertoar ansambla je raznolik, od klasike, Haydna, Mozarta, Beethovena, Brahmsa do suvremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo.

Zagrebački kvartet odsvirao je tisuće koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće, a u mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističu se nagrade za životno djelo ”Porin” i ”Vladimir Nazor”.

Vezano

Komentari su zatvoreni.