U četvrtak hvaljeni rock-dokumentarac „Iz sve snage” i slušaonica s DJ Zdenom

Kino Križevci će u četvrtak, 16. svibnja 2024. ugostiti dva programa 20. Culture Shock Festivala, zahvaljujući sponzorstvu Križevačkog poduzetničkog centra i festivalskom prijateljstvu s Pučkim otvorenim učilištem Križevci. Jubilej kulturnošokantnog festivala koji organizira udruga P.O.I.N.T., u dvorani Kina Križevci od 20 sati nudi besplatnu projekciju dokumentarnog filma „Iz sve snage”. Riječ je o rock-dokumentarcu za koji scenarij, montažu i režiju potpisuje Dimitar Dimitrovski Diba, a govori o domaćoj rock sceni 90-ih godina prošlog stoljeća, koja je nastala i održala se usprkos nezahvalnim uvjetima u kojima se pojavila.

Na izdisaju novog vala rađala se nekoherentna underground glazbena scena koja je prošla ispod radara velikih diskografskih kuća. Zdenko Franjić, tadašnji zaposlenik Narodne banke Hrvatske, pasionirani zaljubljenik u underground, psychobilly, garage rock i indie glazbu, odlučio je pokrenuti nezavisnu izdavačku etiketu. Sam je financirao i presnimavao kasete koje je izdavao, sam je radio omote i otkrivao nove bendove. Kulminacija je bila vinilno izdanje „Bombardiranje New Yorka”, kompilacija koja je sve okrenula naglavačke.

To je ukratko početak filma u kojem o svojem rockerskom putu u 90-ima govore Goran Bare, Damir Urban, Mile Kekin i braća Subošić iz Hladnog Piva, Viduka i Alen Marin iz Kojota, legendarni gitarista Alen Kraljić, frontmen Overflowa Goran Živković, Miro Kusačić iz Messerschmitta i Romeo Đomlija iz The Spoons. Iza kamere marljivo su radili Nikola Predović, Dražen Sladić, Dalibor Platenik, Ognjen Mihovilić Ogi, Andrej Polak i sam autor filma, Dimitar Dimitrovski Diba.

Dimitar Dimitrovski Diba bavi se videoprodukcijom više od 20 godina i osim što radi na televiziji kao videomontažer, autor je i redatelj brojnih videospotova za razne rock-bendove, poput Kojota, Grette, Markiza i drugih. Dokumentarni film „Iz sve snage” njegov je prvi samostalni autorski uradak, kao i producentici filma Arijani Velić, koja već dvadesetak godina radi kao urednica i producentica na raznim televizijskim projektima. Oboje s velikim zadovoljstvom dolaze na križevačku projekciju!

Ulaznice na projekciju su besplatne, no treba ih rezervirati putem online sustava kino.krizevci.hr. Požurite i dođite pogledati zašto je ovo bio najgledaniji film prošlogodišnjeg ZagrebDox Festivala, za koji se tražila ulaznica više!

Nakon projekcije filma slijedi slušaonica u predvorju Kina Križevci oko 21:30 sati, kojom će križevačku publiku rasplesati Lutajući DJ Zdena, odnosno Zdenko Franjić. Junaka naše večeri tijekom uručenja Rock&off nagrade za životno djelo 2019. predstavili su kao „čovjeka koji je Hrvatskoj otkrio rock”. Zdena je taj kompliment itekako zaslužio jer su pod njegovom diskografskom kućom „Slušaj najglasnije” publici predstavljeni bendovi kao što su Majke, Kojoti, Overflow, Bambi Molesters, Zadruga, Messerschmitt, Satan Panonski, Goribor, Damir Avdić i drugi. Isplešite se uz himne labela bez kojeg bismo ostali zakinuti za neke od najvećih glazbenih ikona naših prostora.

Culture Shock Festival, kulturno-obrazovni projekt koji Križevčanima već dvadeset godina nudi svirke, predstave, rasprave, izložbe, zanimljive mogućnosti neformalnog obrazovanja i kulturnog aktivizma organizira udruga P.O.I.N.T. Ove godine prijatelji festivala su Umjetnički paviljon u Zagrebu, Udruga K.V.A.R.K. i POU Križevci, a financijski ga podržavaju Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija i Ministarstvo kulture i medija.

Vezano

Komentari su zatvoreni.